Ми у ЗМІ
Угорщина для України – ворог чи кращий торговий партнер – коментар Богдана Духницького Інформаційному агенству УНІАН
11 березня Держпродспоживслужба України запровадила обмеження на ввезення вантажів з Угорщини. Стосуються вони ввезення тварин, чутливих до вірусу ящуру, генетичного матеріалу, а також сировини та продуктів тваринного походження від сприйнятливих до ящуру видів тварин.
Богдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", пояснює УНІАН, що головна мета цих обмежень саме у захисті української худоби.
"Заходи були запроваджені після офіційного підтвердження спалаху ящуру Всесвітньою організацією охорони здоров’я тварин (ВООЗТ) та Євросоюзом. Нагадаю, що це вже другий випадок виявлення ящуру за останній час, адже в січні 2025 року вірус ідентифікували в Німеччині. Тоді наша країна також запровадила аналогічні превентивні заходи. Їх буде знято за умови, коли ВООЗТ визнає ці країни вільними від ящуру. Отже, застосовані Україною заборони на ввезення продукції є звичною практикою за даних обставин", - каже науковець.
Що може вирощувати Україна на тлі великої війни – інтерв’ю Олександра Нечипоренка Інтернет-ресурсу "АгроПерспектива"
Скільки гектарів в 2025 році буде в обробітку аграріїв? Однозначно відповісти важко, бо Україна існує в умовах війни. Прогнозувати, оцінювати щось завжди було невдячним завданням, однак саме в тому і виклик. Хоча прогнози виробництва ІАЕ видає регулярно. Отож, до вашої уваги – що будуть сіяти аграрії та чому. Думками ділиться заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи Олександр Нечипоренко.
Олександре Миколайовичу, які зміни в структурі посівних площ варто чекати в 2025 році та чому. Чи враховуватимуть аграрії результати 2024 при прийнятті рішень в 2025. Є багато думок з приводу скорочення площ під соєю та збільшення знову посівів кукурудзи. Чи є рекомендації ІАЕ на цей рахунок.
Науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» на основі аналізу результатів виробництва попередніх років розробили прогноз щодо можливих змін у структурі посівних площ на поточний 2025 рік.
Ціни на картоплю в Україні: чому вони впали і чого чекати далі – коментар Богдана Духницького Інтернет-ресурсу "Комерсант Український"
Як пояснює провідний науковий співробітник «Інституту аграрної економіки», доктор економічних наук Богдан Духницький, оптова ціна картоплі на основних ринках України, таких як «Шувар» та «Столичний», складає близько 25 грн/кг. Однак у супермаркетах, де присутня націнка торгових мереж, картопля все ще продається дорожче – у середньому по 35 грн/кг.
«Отже, переважна більшість споживачів принаймні досі не відчули здешевлення цього продукту», – зазначає Духницький в ексклюзивному коментарі.
Одним із чинників, що впливає на ринок, є імпорт. За словами Духницького, у 2024 році Україна імпортувала 51 тис. тонн картоплі – майже в чотири рази більше, ніж у 2023 році. Втім, якщо враховувати, що річне продовольче споживання картоплі в країні становить 5-6 млн тонн, цей імпорт є незначним і не має істотного впливу на загальну ринкову кон’юнктуру.
Майже 70% націнки: експерт пояснив, чому ціни на масло б’ють рекорди – коментар Івана Свиноуса газеті "Експрес"
За даними Держстату, роздрібна ціна пачки масла вагою 200 грамів у січні цього року становила 105,34 гривні, або 526,7 гривні за кілограм, — розповідає Іван Свиноус, доктор економічних наук, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — Водночас ціна виробника за відповідний період становить 309,9 гривні за кілограм. Тобто націнка закладів роздрібної торгівлі — 216,8 гривні за кілограм, або 69,9%! Тому важливо запроваджувати систему моніторингу цін на основні продукти харчування. А також механізми регулювання націнки на всіх етапах товароруху — від виробника молока і до кінцевого споживача.
Нині сформувалися передумови для зниження роздрібних цін у найближчі місяці на 10 — 15%. Адже вже розпочався сезон “великого молока”. Тобто сировини для виробництва масла буде більше, і вона подешевшає. Відтак це, ймовірно, позначиться на вартості кінцевої продукції.
Зауважу, через те, що справжнє, вершкове масло таке дороге, споживачі часто купують на роздрібних продовольчих ринках та в невеликих продуктових крамницях фальсифікати.
Джерело: Експрес
Про перспективи імпортозаміщення агропродукції – коментар Миколи Пугачова Інтернет-ресурсу "АгроПерспектива"
Торік Україна імпортувала продовольства на 7,8 млрд USD та збільшила імпорт майже на 10%. Є частина імпортних товарів, які не можна замінити, однак багато позицій є імпортозаміщуваними. Що потрібно аби Україна стала більше виробляти продуктів, які наразі імпортує? Які позиції можна замінити буквально за сезон та яким чином? Думками ділиться заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН України Микола Пугачов.
Загалом у 2024 році основними товарними групами імпорту агропродовольчої продукції в Україну були: риба і морепродукти – 929 млн дол. США, плоди, ягоди, горіхи – 866 млн дол. США, алкогольні та безалкогольні напої – 808 млн дол. США, різні харчові продукти – 549 млн дол. США, вироби з какао – 505 млн дол. США, тютюнові вироби – 490 млн дол. США, корми для тварин, залишки – 434 млн дол. США, насіння і плоди олійних – 430 млн дол. США.
Посівна 2025. Скільки треба ресурсів – інтерв’ю Олександра Захарчука Інтернет-ресурсу "АгроПерспектива"
Ще трохи і в поле. Про те, що скільки вартує, аби виросло те, що можна продати, говоримо з Олександром Захарчуком, завідувачем відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Наскільки комплекс весняно-польових робіт 2025 буде дорожче, ніж у 2024
Матеріальні витрати відіграють значну роль у собівартості вирощування сільськогосподарських культур. На них припадає до 60% від загальної собівартості сільськогосподарської продукції. Тому оптимізація матеріальних витрат шляхом зменшення їх використання та запровадження різноманітних інноваційних рішень може забезпечити суттєву економію для підприємств агробізнесу.
Базовий продукт раціону "впаде" в ціні на 9%: експерт потішив прогнозом – коментар Івана Свиноуса Інтернет-ресурсу "Главред"
Вже в березні поточного року ціни на молочні продукти знизяться. Про це розповів у коментарі Главреду провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Іван Свиноус.
За його словами, весна — це початок періоду "великого молока", оскільки більшість корів телиться, що призводить до збільшення пропозиції молока та молочних продуктів на ринку.
Крім того, зростання пропозиції молока за обмеженого попиту, зумовленого низькою купівельною спроможністю населення, призводить до зниження закупівельних цін на продукт незалежно від його сорту.
Майже на 15% за два місяці: ціна на популярний продукт в Україні різко "злетить" – коментар Наталії Копитець Інтернет-ресурсу "Главред"
Ціни на деякі види м'ясної продукції у березні можуть зрости. Вартість деяких позицій підніметься до 5%. Про це в коментарі Главреду розповіла провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.
За її словами, станом на 19 лютого 2025 року роздрібні ціни на основні види м’яса в продуктових супермаркетах зросли на 0,6-10,3 % у порівнянні з початком року. Найбільше подорожчала курятина, зокрема курячі стегна (+10,3 %), гомілки (+5,7 %) та філе (+2,6 %). Також відчутне зростання зафіксовано на свинячу лопатку (+5,2 %).
Зокрема, яловичі ребра тепер коштують 175,45 грн/кг (+1,8 %), а яловичий гуляш – 313,98 грн/кг (+3,3 %). Ціни на свинину також зросли: свиняча грудинка – 179,30 грн/кг (+1,1 %), підчеревина – 181,50 грн/кг (+2,0 %), лопатка – 194,63 грн/кг (+5,2 %), свинячі ребра – 178,97 грн/кг (+1,5 %).
Ціни рвонуть вгору вже у березні: в Україні подорожчає дуже популярний продукт – коментар Світлани Черемісіної Інтернет-ресурсу "Главред"
Протягом 2024 року в Україні спостерігалося суттєве подорожчання продукції хлібопекарської галузі. У 2025 році ріст цін збережеться. Про це у коментарі Главреду розповіла головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна.
Вартість хлібобулочних виробів стабільно зростала в межах 1,5-3% щомісяця у 2024 році. На кінець року ціни на хліб склали:
- хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку подорожчав до 51,91 грн/кг (+17,8 %),
- хліб пшеничний з борошна першого ґатунку – до 42,52 грн/кг (+19,0 %),
- хліб житній – до 45,12 грн/кг (+20,6 %),
- батон додав у ціні 20,6% і зараз коштує 27,78 грн. за 500 грам.
Ціни "злетять" до 5%: у березні декілька овочів "вдарять по кишені" українців – коментар Інни Сало Інтернет-ресурсу "Главред"
Ціни на овочі в березні 2025 року залишаться відносно стабільними, але деякі продукти можуть подорожчати до 5%, розповіла в коментарі Главреду головна наукова співробітниця Інституту аграрної економіки Інна Сало.
Фактори, які впливають на вартість овочів, включають сезонні коливання, витрати на транспортування та зберігання, тарифи на електроенергію та вартість пального.
За інформацією Мінфіну України, станом на 19 лютого 2025 року ціни на овочі борщового набору знизилися у порівнянні з кінцем січня:
- картопля – 31,85 грн/кг (-4,9%),
- морква – 35,07 грн/кг (-6,3%),
- буряк – 23,43 грн/кг (-5,1%),
- цибуля ріпчаста – 15,65 грн/кг (-1,4%).
Сторінка 1 з 52
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>