Ми у ЗМІ
Експерт назвав справжні причини здорожчання чаю та кави у світі — дешевше вже не буде – коментар Богдана Духницького онлайн-ресурсу "Комерсант український"
Світові ціни на каву, чай і какао продовжують зростати. Всередині весни минулого року вартість тони какао подолала психологічну межу у 10 тис. доларів, а чашка кави в Україні подорожчала майже на чверть. У чому причини здорожчання і чи варто готуватись до нового стрибка цін —в коментарі «Комерсант Український» розповів доктор економічних наук, провідний науковий співробітник ННЦ «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький.
Він констатував, що останні кілька років на глобальному ринку какао, кави та чаю триває стале зростання цін. Причина — у кліматичних катастрофах, скороченні врожаю та дисбалансі між попитом і пропозицією.
«Зростання вартості чаю розпочалось влітку 2024 року, головним чином через надмірну спеку і повені в Індії. Це спричинило для країни, яка є другим в світі виробником цього виду агропродукції, зменшення виробництва на 30 % разом зі збільшенням ціни на 20 %», — пояснює експерт.
Глибоке перероблення: як агробізнес створює додаткову вартість для української економіки – інтерв'ю Володимира Россохи онлайн-ресурсу "Комерсант український"
“Не просто вирощувати, а створювати продукт із високою доданою вартістю в Україні”. Так в профільному міністерстві формулюють завдання для себе і української аграрної галузі. Як досягнення згадується те, що 95% соняшнику вже переробляється всередині країни, як недолік – те, що досі соя та ріпак експортуються як сировина.
Про українське агровиробництво та його реальну і потенційну додану вартість «Комерсант Український» розпитав головного наукового співробітника відділу економіки аграрного виробництва Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», доктора економічних наук Володимира Россоху.
Лідери, драйвери і рекордсмени
— Для початку зведемо поточний баланс. Скільки зараз в Україні виробляється агропродукції з високою доданою вартістю?
У 2024 році частка глибоко обробленої продукції в Україні становила 20 % експортної агропродовольчої продукції.
“Агробарометр”: як аграрії торгуватимуть з ЄС після 5 червня і де шукатимуть нові ринки – коментар Богдана Духницького онлайн-ресурсу Комерсант Український
Українському меду квоти та мито не перешкода
Кількісна квота – це дозволений обсяг ввезення продукції без сплати мита. Після його перевищення експорт може бути продовжений за умов сплати мита. Про це нагадує провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” доктор економічних наук Богдан Духницький.
Саме така ситуація постійно спостерігалась щодо експорту меду, який є ще одним “проблемним” у торгівлі з ЄС товаром.
Золоті абрикоси, трохи дешевша суниця: яких цін чекати влітку – коментар Інни Сало інтернет-виданню "Апостроф"
Погодне тло не могло не позначитися на цінниках. З-поміж овочів борщового набору станом на початок червня 2025 року проти кінця квітня цього року найбільше подорожчав буряк - до 45,40 грн/кг (+19,8 %), а буряк молодий - аж до 68,93 грн/кг (+66,5 %); морква – до 56,55 грн/кг (+19,2 %), капуста білокачанна – 75,00 грн/кг (+16,5%), розповіла головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру “Інститут аграрної економіки” Інна Сало. У той же час, продовжує вона, ринкова ціна суниці - 150-200 грн/кг, а за кілограм черешні в середньому просять до 150 грн/кг.
Як зазначає Інна Сало, з розширенням пропозиції яблук коштом вітчизняного виробництва у кінці серпня та вересні ціни на плодові помітно знизяться. “Це, звісно, залежатиме від погодних умов, обсягів постачання та логістики, - каже вона. - За прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, упродовж червня, у пік сезону продаж суниці, з розширенням пропозиції ціна може знизитися до 100 грн/кг”.
Очікується незначне здешевлення овочів – до 7 % проти травневих цін. Найбільш помітно можуть знизитися ціни на цибулю ріпчасту та капусту білокачанну. Середня ціна на картоплю може впасти до 30 грн/кг (-2,9 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики, каже Сало.
Джерело: Апостроф
Стабільно дорожчий буханець – коментар Світлани Черемісіної інтернет-виданню "Апостроф"
В Україні зберігається стійка тенденція до поступового здорожчання продукції хлібопекарської галузі - плюс 1,5-2,5 % щомісяця. “Стійка динаміка такого здорожчання пояснюється зростанням цін на сировинні складові хлібовиробництва. З початку 2025 року ціна борошна зросла на 7,2 % – до 21,36 грн/кг, олія соняшникова додала в ціні 10,3 % – до 80,20 грн/кг. Цукор, ціна на який з початку року поступово зменшувалася, зазнав незначного здорожчання і коштує нині 33,41 грн/кг (+0,8 %)”, - розповіла головна наукова співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки” Світлана Черемісіна.
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, до кінця літа 2025 року пшеничний хліб з борошна вищого ґатунку може подорожчати до 58,5 грн/кг (+4,4 %), хліб житній – до 48,7 грн/кг (+4,6 %), батон – до 30,0 грн за 500 г (+3,7%).
Джерело: Апостроф
Залучити капітал. Як розвивається агросектор в умовах мінімальних вкладень на гектар – коментар Олександра Захарчука Інтернет-ресурсу AgroPortal
В Україні понад 95,4% усіх інвестицій станом на тепер — власні кошти підприємств та організацій, 4,6% — кредити банків та позики, частка держави майже відсутня.
Про це в коментарі AgroPortal.ua зазначає завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Захарчук.
Він також додає, що обсяг капітальних інвестицій в агросектор України на 1 га сільськогосподарських угідь, що складає близько $100, є найнижчим порівняно з Великою Британією та країнами ЄС.
Про експорт продовольства: ретроспектива та перспектива на майбутнє – інтерв’ю Богдана Духницького Інтернет-ресурсу "АгроПерспектива"
Словосполучення «торгові війни» на тлі словосполучення «велика війна в Україні» звучить менш загрозливо, однак гра президента США в постійний перегляд тарифів перерозподіляє глобальні торгові потоки. Додамо сюди той факт, що 6 червня 2025 року режим торгівлі аграрною продукцією між Україною та ЄС теж змінюється.
Доктор економічних наук Богдан Духницький вважає, що нині відсутні передумови для переорієнтації регіональної структури експорту продовольства, яка склалась за останні 3 роки.
Провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Богдан Духницький поділився з «АГРО ПЕРСПЕКТИВОЮ» окремими думками щодо експорту продовольства з України.
Як зміниться географія експорту продукції АПК після 5 червня 2025 року та перегляду правил торгівлі з країнами ЄС?
Дійсно, хоча до завершення діючих умов торгівлі агропродовольчою продукцією між Україною та Євросоюзом лишилося менше місяця, точної інформації щодо нових рамок угоди досі немає.
Ціни на продукти – якими вони будуть у червні – коментар Інни Сало Інтернет-ресурсу "Главред"
На думку головного наукового співробітника відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інни Сало, на формування цін на овочеві істотно вплинули обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.
Реклама
"У червні 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7 % проти травневих цін. З розширенням пропозиції тепличних овочів найбільш помітно можуть знизитися ціни на цибулю ріпчасту та капусту білокачанну. Середня ціна на картоплю може знизитися до 30 грн/кг (-15,6 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики. Окремі види тепличних салатних овочів дещо здешевшали через розширення обсягів постачання та стабільний споживчий попит… Водночас додали в ціні огірки колючі – до 106,30 грн/кг (+33,0 %), огірки короткоплідні – до 82,90 грн/кг (+3,9%), а також огірки гладкі – до 80,90 грн/кг (+1,6%). Це пов’язано, перш за все, з ймовірним подовженням терміну отримання товарної пропозиції від нового урожаю овочів відкритого ґрунту через несприятливі погодні умови", – уточнює науковиця. І додає, що у червні 2025 року ціни на салатні овочі можуть знизитися порівняно з нинішніми до 10 %.
Джерело: Главред
Ціни на продукти – якими вони будуть у червні – коментар Світлани Черемісіної Інтернет-ресурсу "Главред"
Найбільше у червні, як зазначають опитані Главредом експерти, додаватимуть у ціні хлібопекарські вироби. Зокрема, збережеться тенденція до зростання вартості на рівні 1,5-2%, яка присутня вже кілька місяців поспіль.
"З початку року ціна на пшеницю 2 класу в середньому зросла на 12-15%, сягнувши позначки у 10200 грн/т, пшениця 3 класу додала в ціні 15,0% і вартує вже майже 10000 грн/т. Значно подорожчало жито – в середньому на 35-40%. Його ціна вже перевищує 11000 грн/т. Позитиву надає ситуація з пальним, яке за останній місяць трохи впало в ціні. Дизельне пальне подешевшало до 53,67 грн/л (-2,3%), скраплений газ для автомобілів – до 35,65 грн/л (-3,1%), бензин в середньому - майже на 2%. За прогнозними оцінками, очікується подальше поступове зростання середньої ціни на хлібобулочні вироби. Протягом червня 2025 року хліб може додати в ціні ще 1,5-3%", - розповіла Главреду головна наукової співробітниця відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Черемісіна.
Джерело: Главред
Ціни на продукти в Україні – що зміниться у травні – коментар Інни Сало Інтернет-ресурсу "Главред"
На формування цін на овочеві істотно вплинули обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, а також ціни на пальне.
Однак, у травні 2025 року очікується незначне здешевшання овочів – до 7 % проти квітневих цін.
"З розширенням пропозиції тепличних овочів, перш за все, найбільш помітно можуть знизитися ціни на капусту білокачанну та моркву. Середня ціна на картоплю може знизитися до 30 грн/кг (-8 %), що, звісно, залежатиме від обсягів постачання, умов зберігання та логістики", - уточнила головний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Інна Сало.
Сторінка 1 з 54
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>