Ми у ЗМІ
Яких цін на крупи та хлібобулочні вироби чекати – коментар Світлани Черемісіної 24 каналу
Як поділилася з 24 Каналом експертка Світлана Черемісіна, протягом січня 2024 року цінова ситуація з крупами продовжила свою позитивну динаміку здешевлення. Водночас усі види продукції хлібопекарської галузі стабільно продовжують дорожчати.
У лютому 2024 року цінова ситуація на крупи та борошно залишатиметься сприятливою для споживачів.
- Гречка може подешевшати ще на 5 – 7%,
- Ціна на борошно залишатиметься стабільною,
- Цінова динаміка по інших видах круп – рис, пшоно – може зазнати незначного коливання в межах 3 – 5%,
- При цьому очікується подальше поступове зростання середньої ціни на хлібобулочні вироби у діапазоні 0,5 – 1% на місяць.
Гречка ще подешевшає, хліб — подорожчає. Прогноз цін на крупи і хлібобулочні вироби у 2024 році – коментар Світлани Черемісіної виданню ThePage
Ціни на гречку у 2024 році — чому гречана крупа дешевшає
За оцінками Світлани Черемісіної, головної наукової співробітниці відділу ціноутворення та аграрного ринку національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», гречка може подешевшати ще на 5-7%, до 25-27 грн за кілограм.
Подібне зниження цін на гречку пояснюється тим, що у 2023 році урожай цієї культури в Україні виявився рекордним — 207,5 тис. тонн. Для порівняння: у 2022 році гречки зібрали близько 148 тис. тонн, у 2021-му — більше 107 тис. тонн, у 2020-му — більше 100 тис. тонн. Тоді як річний обсяг споживання гречаної крупи в Україні становить біля 125-130 тис. тонн.
Земля на продаж: орендна плата зросте до 10%. Чи витримають конкуренцію дрібні гравці? – коментар Олександра Нечипоренка AgroPortal
Після надання права купувати землі сільськогосподарського призначення юридичним особам та збільшення мінімально дозволених площ «в одних руках» на вітчизняному ринку сільгоспземель відбудеться ціла низка змін.
Як зміниться попит на оренду земель
За словами заступника директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондента НААН Олександра Нечипоренка, попит на оренду земель з боку великих агрохолдингів знизиться, оскільки вони прагнутимуть придбати землю у власність, тобто викупити з оренди. Це може спричинити зниження ставок орендної плати.
Ціна на гречку впала на понад 50%. Чи варто знову очікувати дефіциту? – коментар Світлани Черемісіної AgroPortal
Ціна на гречку на полицях українських магазинів порівняно з груднем минулого року впала більш ніж удвічі, а саме на 55,8% — з 74,69 грн/кг до 32,98 грн/кг. Разом із ННЦ «Інститут аграрної економіки» розбиралися, що цьому передувало.
За інформацією наукового центру, посівна площа під гречкою в Україні за останні 5 років збільшилась удвічі — з мінімальних 69,2 тис. га, посіяних у 2019 році, до рекордних 138,7 тис. га у 2023 році.
Відповідно і виробництво цієї культури збільшилось у майже 2,5 раза — з 85 тис. т до 206,5 тис. т.
Чи дорого коштуватимуть овочі та фрукти у січні – коментар Інни Сало 24 каналу
У коментарі 24 Каналу науковиця Інна Сало розповіла, що за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у січні очікується незначне здорожчання плодоовочевих. На її думку на формування їх вартості впливатимуть, перш за все, обсяги товарної пропозиції, платоспроможний попит населення, а також вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників та ціни на пальне.
Ціни на овочі борщового набору у січні можуть підвищитися проти цін станом на 28 грудня 2023 року за даними Мінфіну України:
- капуста білокачанна – до 15 гривень за кілограм (+6%),
- буряк – до 15,50 гривні (+4%),
- морква – до 15 гривень (+6%),
- картопля – до 22,50 гривні (+1,5%).
Прогноз цін на яйця – коментар Світлани Пашко 24 каналу
Для 24 Каналу науковиця Світлана Пашко розповіла, що протягом року відбувається коливання цін на курячі яйця. З вересня по грудень на ринку вже майже немає продукції господарств населення – і тому птахофабрики піднімають оптово-відпускні ціни. Це призводить до збільшення споживчих цін і роздрібних цін в торговельній мережі.
Якщо в липні – серпні ціна на курячі яйця в супермаркетах України становила 45,82 – 48,72 гривні за десяток, то в листопаді – 59,83 – 62,01 гривні за десяток. Тобто за три осінні місяці ціна зросла на 30,6 – 27,3%.
- Станом на 28 грудня 2023 року, за даними Мінфіну, ціна на яйця "Квочка" досягла рівня 61,99 гривні за десяток,
- на яйця "Ясенсвіт" – 65,90 гривні за десяток. Тобто лише за 1 місяць відбулося зростання ціни на 3,6 – 6,2%.
Вартість круп та хлібобулочних виробів – коментар Світлани Черемісіної 24 каналу
Як повідомила 24 Каналу експертка Світлана Черемісіна ціни на крупи у січні 2024 року знижуватимуться. Протягом листопада – грудня 2023 року цінова ситуація з крупами продовжує свою позитивну динаміку здешевлення.
- Ціна на гречку порівняно з жовтнем знизилась ще майже на 10% – до 32,98 гривні за кілограм,
- Пшоно подешевшало на 5,6% – до 28,06 гривні,
- Крупи манні та ячні впали в ціні на 1,4% та 4% відповідно і коштують нині 21,53 гривні та 16,31 гривні,
- Рис подешевшав на 0,9% – до 51,60 гривні,
- При цьому крупи пшеничні зазнали незначного здорожчання – на 1,3% і коштують зараз 17,02 гривні.
Що буде з м'ясом – коментар Наталії Копитець 24 каналу
Зі слів експертки Наталії Копитець, якими вона поділилася з 24 Каналом, станом на 28 грудня 2023 року порівняно з відповідним періодом минулого року ціни у продуктових супермаркетах на основні види м’яса – яловичину, свинину та м’ясо птиці – зросли на 5,7 – 37,0%. У 2023 році, як і торік найбільше з-поміж основних видів м’яса здорожчали сало домашнє та свинина. Тобто другий рік поспіль спостерігається тренд до постійного та найбільшого зростання ціни на продукцію свинарства.
Як додає пані Наталія, це обумовлено воєнними діями Росії на території України та її наслідками, які негативно вплинули на галузь свинарства. Здорожчання свинини відбувається внаслідок зменшення її пропозиції – зменшилося внутрішнє виробництво та обсяги імпорту, а також у період свят, де страви зі свинини є традиційними.
Сало подорожчало на 30%: як змінилися ціни на мʼясо в Україні за рік – коментар Наталії Копитець ФОКУСУ
"Ціни на основні види м’яса у продуктових супермаркетах з початку року демонстрували зростання на 5,7–31,8%, залежно від виду мʼяса. Найменше за рік здорожчала яловичина — гуляш та ребра. Вони додали в ціні 7,4–9,3% і коштували 254,82 грн/кг і 157,95 грн/кг відповідно. Це обумовлено тим, що ціни на яловичину є найвищими при низькій купівельній спроможності споживачів. Курятина стала дорожчою на 5,7–15,2%. З-поміж м’яса птиці тушка куряча та курячі гомілки додали в ціні за рік 5,7–8,3% і коштували відповідно 85,90 грн/кг і 77,45 грн/кг. Роздрібні ціни на курячі стегна та куряче філе зросли на 13,5–15,2% — до 105,95 грн/кг і 153,96 грн/кг. Зростання цін на м’ясо птиці відбувається внаслідок зростання попиту на цей найдешевший вид м’яса", — зауважила Фокусу провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.
За її словами, роздрібні ціни на свинину збільшилися за рік на 4,7–27,9%. Причому свиняча грудинка додала в ціні найменше – лише 4,7%, і подорожчала до 177,02 грн/кг. Найбільше — на 27,9% — зріс в ціні ошийок. Нині за 1 кг цього мʼяса слід заплатити 246,23 грн. У продуктових супермаркетах ціни на сало домашнє за рік зросли на 31,8% — до 249,00 грн/кг, водночас сало солоне подешевшало на 7,5% — до 242,80 грн/кг. Одна з причин подорожчання свинини — зменшення пропозиції через скорочення поголівʼя худоби.
За прогнозними оцінками науковців ІАЕ, підвищений попит на м’ясо напередодні та в період різдвяних та новорічних свят ще підштовхне роздрібні ціни до зростання до 3%.
Джерело: ФОКУС
Стаття Леоніда Тулуша про молочну галузь за воєнного стану на сторінках видання The Ukrainian Farmer
Зростання ціни на молоко-сировину та попиту на неї молокозаводів, а також сприятлива цінова кон’юнктура на зовнішніх ринках дали поштовх розвитку молочного скотарства в Україні. Сприяє зростанню молочного виробництва й криза рослинницької галузі – через проблеми зі збутом зерна його вигідніше використати на корм худобі, отримавши таким чином продукцію з доданою вартістю. Тож експерти вже називають 2023-й рекордсменом за останні двадцять років щодо обсягів виробництва молока сільгосппідприємствами. Утім, резерви підвищення молочного скотарства далеко не вичерпано – насамперед запровадженням сучасних технологій утримання та селекційної роботи. Обговорення цих питань стало темою 10 номера щомісячника "The Ukrainian Farmer".
Свою думку з цього приводу висловив Леонід Тулуш, завідувач відділу ННЦ «Інститут аграрної економіки», у статті «Молочна галузь за воєнного стану».
Джерело: The Ukrainian Farmer
Сторінка 9 з 50
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>