Ми у ЗМІ

fokus kopytets"Ціни на основні види м’яса у продуктових супермаркетах з початку року демонстрували зростання на 5,7–31,8%, залежно від виду мʼяса. Найменше за рік здорожчала яловичина — гуляш та ребра. Вони додали в ціні 7,4–9,3% і коштували 254,82 грн/кг і 157,95 грн/кг відповідно. Це обумовлено тим, що ціни на яловичину є найвищими при низькій купівельній спроможності споживачів. Курятина стала дорожчою на 5,7–15,2%. З-поміж м’яса птиці тушка куряча та курячі гомілки додали в ціні за рік 5,7–8,3% і коштували відповідно 85,90 грн/кг і 77,45 грн/кг. Роздрібні ціни на курячі стегна та куряче філе зросли на 13,5–15,2% — до 105,95 грн/кг і 153,96 грн/кг. Зростання цін на м’ясо птиці відбувається внаслідок зростання попиту на цей найдешевший вид м’яса", — зауважила Фокусу провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Наталія Копитець.

За її словами, роздрібні ціни на свинину збільшилися за рік на 4,7–27,9%. Причому свиняча грудинка додала в ціні найменше – лише 4,7%, і подорожчала до 177,02 грн/кг. Найбільше — на 27,9% — зріс в ціні ошийок. Нині за 1 кг цього мʼяса слід заплатити 246,23 грн. У продуктових супермаркетах ціни на сало домашнє за рік зросли на 31,8% — до 249,00 грн/кг, водночас сало солоне подешевшало на 7,5% — до 242,80 грн/кг. Одна з причин подорожчання свинини — зменшення пропозиції через скорочення поголівʼя худоби.

За прогнозними оцінками науковців ІАЕ, підвищений попит на м’ясо напередодні та в період різдвяних та новорічних свят ще підштовхне роздрібні ціни до зростання до 3%.

Джерело: ФОКУС

   

The Ukrainian_Farmer_166Зростання ціни на молоко-сировину та попиту на неї молокозаводів, а також сприятлива цінова кон’юнктура на зовнішніх ринках дали поштовх розвитку молочного скотарства в Україні. Сприяє зростанню молочного виробництва й криза рослинницької галузі – через проблеми зі збутом зерна його вигідніше використати на корм худобі, отримавши таким чином продукцію з доданою вартістю. Тож експерти вже називають 2023-й рекордсменом за останні двадцять років щодо обсягів виробництва молока сільгосппідприємствами. Утім, резерви підвищення молочного скотарства далеко не вичерпано – насамперед запровадженням сучасних технологій утримання та селекційної роботи. Обговорення цих питань стало темою 10 номера щомісячника "The Ukrainian Farmer".

Свою думку з цього приводу висловив Леонід Тулуш, завідувач відділу ННЦ «Інститут аграрної економіки», у статті «Молочна галузь за воєнного стану».

Джерело: The Ukrainian Farmer

   

fokusЗа даними Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки", протягом вересня цінники на крупи не могли не тішити українців. Так, вартість гречки, порівняно з серпнем, знизилася на 18,1% – до 36,34 грн/кг, крупи манні подешевшали на 1,4% – до 21,39 грн/кг, рис втратив ціні 2,1% і коштує 54,49 грн/кг, а середні ціни на пшоно загалом не змінились. Трішки подешевшав кілограм борошна — від 15,89 до 15,81 грн, а також знизились середні ціни на макаронні вироби — з 30,89 до 30,40 грн/кг. А от хліб пшеничний з борошна вищого ґатунку додав в ціні 0,8% – до 42,67 грн/кг.

З-поміж плодових у вересні найбільше подешевшали яблука. В Інституті з посиланням на офіційні дані Мінфіну повідомили, що ціна цього фрукту знизилася на 27,8% до 18,34 грн/кг, виноград подешевшав на 11,8% до 74,65 грн/кг. Водночас банани подорожчали на 12,5% – до 44,92 грн/кг. Ціни на окремі види овочів борщового набору за перший місяць осені знизилися. Капуста білокачанна втратила в ціні 16% і на кінець вересня коштувала 7,80 грн/кг, картопля подешевшала на 19,7% до 9,32 грн/кг. Буряк та цибуля ріпчаста додали в ціні 0,7% – до 8,75 грн/кг та 10,1 % – до 13,32 грн/кг відповідно.

Читати далі:

   

cheremisina fokusЦінники на крупи зберігають стабільність, зазначають в Інституті аграрної економіки. Так, з початку року гречка подешевшала на 33,5%, зокрема, в серпні – на 5%, – до 45,83 грн/кг, рис з січня втратив в ціні 11,6% і коштує 53,02 грн/кг. Подорожчало за рік лише пшоно – з 26,08 грн/кг до 30,35 грн/кг (+16,4 %).

Борошно пшеничне, яке протягом року стабільно дешевшало – з 16,85 грн/кг до 16,29 грн/кг, у серпні додало в ціні 5 копійок, кілограм у середньому коштував 16,34 грн, констатує головна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ Світлана Черемісіна. Разом з тим, усі види продукції хлібопекарської галузі продовжують дорожчати. Так, за останній місяць літа батон додав в ціні 1,2% – до 22,65 грн за 500 гр, хліб житній подорожчав на 0,8% до 36,32 грн/кг, ціна хліба пшеничного з борошна першого ґатунку зросла на 0,7% – до 35,11 грн/кг, а з борошна вищого ґатунку на 0,3 % – до 42,07 грн/кг.

Читати далі:

   

salo fokusУ Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", посилаючись на офіційні дані Мінфіну, на кінець серпня констатують зниження цін на овочі борщового набору. Найбільше за місяць подешевшали цибуля ріпчаста – до 12,10 грн/кг (-69,7%) та морква – до 10,53 грн/кг (-62,2%). Також втратили в ціні капуста білокачанна – до 9,29 грн/кг (-46,9 %), буряк – до 8,69 грн/кг (-56,0 %), картопля – до 11,60 грн/кг (-26,1 %).

У серпні у торговельній мережі зберігалося коливання цін на основні види м’яса, розповіли в ННЦ. Так, вартість курячих гомілок та стегон зменшилася на 5,8-9,7%, вони коштували 74,95 грн/кг і 100,45 грн/кг відповідно. Ціни на яловичину – ребра та гуляш – зросли на 0,6-0,9%, порівняно з початком літа і становили відповідно 160,48 грн/кг і 245,16 грн/кг.

Читати далі:

   

kopytets fokusУ Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", посилаючись на офіційні дані Мінфіну, на кінець серпня констатують зниження цін на овочі борщового набору. Найбільше за місяць подешевшали цибуля ріпчаста – до 12,10 грн/кг (-69,7%) та морква – до 10,53 грн/кг (-62,2%). Також втратили в ціні капуста білокачанна – до 9,29 грн/кг (-46,9 %), буряк – до 8,69 грн/кг (-56,0 %), картопля – до 11,60 грн/кг (-26,1 %).

За словами завідувачки відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ Інни Сало, у вересні очікується подешевшання овочів борщового набору на 5 – 20%. Так, вартість капусти білокачанної та буряка знизиться до 8 грн/кг, цибулі ріпчастої – до 9 грн/кг, моркви й картоплы – до 10 грн/кг.

Джерело: ФОКУС

   

focus serpenУ національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", посилаючись на офіційні дані Мінфіну, констатують, що середні ціни на плодовоягідні в кінці липня, порівняно з кінцем червня, збільшилися. Так, яблука подорожчали на 20,2% – до 38,93 грн/кг, апельсини додали в ціні близько третини (+30,4%) – до 73,15 грн/кг. Дещо зросла ціна на банани – до 43,64 грн/кг (+2,8%). На кінець липня 2023 року ціна на чорну смородину у пік масового урожаю становила 70-80 грн/кг, а за кілограм малини просили 80-90 грн.

Овочі борщового набору у липні дешевшали. Так, на кінець другого місяця літа капуста білокачанна втратила в ціні 68% і коштувала 17,50 грн/кг. На 60,8% знизилися ціни на моркву. Цей овоч у липні коштував в середньому 27,89 грн/кг. Цибуля ріпчаста подешевшала на 33,4% до 39,90 грн/кг, картопля — на 21,1% до 15,70 грн/кг. А буряк додав у ціні 39,6% – до 19,76 грн/кг.

Читати далі:

   

salo 24_kanal_2Науковиця Інна Сало у коментарі 24 Каналу зауважила, що у пік масового урожаю на сезонні ягоди ціна буде в середньому від 70 до 90 гривень.

Відтак, за прогнозними оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у липні – серпні 2023 року ціна:

  • на чорну смородину становитиме в діапазоні 70 – 80 гривень за кілограм,
  • малину – 80 – 90 гривень за кілограм.

    Читати далі:

   

24 ekonomika_salo

Науковиця Світлана Пашко у розмові з 24 Каналом розповіла, що при збільшенні пропозиції курячих яєць від господарств населення ціна на яйця зменшується.

Прихід на ринок яєчної продукції приватних господарств відбувається у весняно-літній період, тому в цей час спостерігається зниження ціни.

За даними Державної служби статистики України, споживча ціна на яйця у червні 2023 року перевищила торішні показники за відповідний період – 22,72 – 24,70 гривні за десяток – в 1,7 раза і становила в середньому по Україні 42,39 гривні за десяток. Це на 4,74 % нижче, ніж у травні цього року.

Читати далі:

   

lupenko dw"Це - катастрофа", - зазначив у розмові з DW директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко, коментуючи наслідки руйнування греблі Каховської ГЕС для регіону. До половини поливних площ в Україні припадали саме на Херсонщину, зазначає експерт. За даними мінагрополітики, внаслідок втрати води для зрошення на 584 тисячах гектарів на півдні України стане неможливим землеробство на землях, на яких до війни вирощувалося до 4 мільйонів тонн зернових вартістю у півтора мільярда доларів. Це становило близько 5 відсотків загального довоєнного врожаю зернових станом на 2021 рік.

Ще більше значення регіон, якому без води з Каховського водосховища експерти прогнозують перетворення на пустелю, традиційно мав у забезпеченні баштанними культурами, а також овочами - передовсім помідорами, баклажанами і огірками. Лише на Херсонську область до війни припадало понад 12 відсотків всіх вирощених овочів України. Однак левова частка цієї продукції через бойові дії та окупацію і так вже була втрачена для економіки України, головним наслідком чого для українських споживачів став насамперед дефіцит і подорожчання ранніх овочів на ринку. Тепер внаслідок браку води проблема нестачі овочів, особливо ранніх, може стати в Україні довгостроковою, прогнозує Лупенко. "До війни вони постачалися саме з півдня, де вони визрівають раніше, ніж в інших регіонах", - нагадує він.

Детальніше

   

Сторінка 3 з 43

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>