Прес-релізи
Виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться на 3,4 % – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, виробництво валової продукції рослинництва у 2025 році збільшиться проти показників 2024 року на 3,4 %, переважно за рахунок збільшення обсягів виробництва зернових та зернобобових культур, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2025 році (лютий 2025 року)».
За його словами, у 2025 році очікується збільшення виробництва зернових і зернобобових культур до 60,0 млн т, що на 7,6 % перевищить торішні показники. Водночас обсяги виробництва основних олійних культур, окрім соняшника, у 2025 році прогнозуються найвищими за останні десять років.
Посівні площі зернових і зернобобових культур залишаться майже на рівні минулого року (+0,2 %). При цьому прогнозується збільшення площ під кукурудзу на зерно (+14,1 %) та сорго (+12,3 %).
Водночас очікується зменшення посівних площ під інші зернові (-16,5 %), а також зернобобові (-27,3 %).
Під технічними культурами площі посівів скорочуватимуться. Зокрема, цього року очікується зменшення площ під соняшником (-2,2 %), соєю (-1,2 %) та цукровим буряком (-8,7 %).
Незначне зростання площ проти 2024 року очікується під картоплею (+0,2 %), овочевими (+2,7 %) та баштанними (+0,5 %) культурами.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, 2025 року проти минулого року зменшиться виробництво озимих зернових на 6,9 %, зокрема, озимої пшениці – на 6,7 %, жита озимого – на 5,9 %, озимого ячменю – на 8,5 %, а також ярої пшениці – на 12,7 % та зернобобових – на 20,3 %.
При цьому очікується зростання виробництва ярих зернових на 18,9 %, включаючи кукурудзу – на 23,5 %, просо – на 21,2 %, сорго – на 20,0 %, а також гречку – на 3,7 %.
Обсяги виробництва олійних культур збільшаться по соняшнику (+2,0 %) та сої (+2,3 %). Водночас зменшаться по ріпаку на 13,1 % внаслідок змін кон’юнктури ринку.
По інших основних сільськогосподарських культурах прогнозується збільшення виробництва проти 2024 року картоплі (+4,2 %), овочів (+5,3 %), продовольчих баштанних (+10,7 %) та винограду (+5,0 %).
Проте 2025 року очікується зменшення проти торішніх показників збору буряку цукрового фабричного (-2,6 %), а також плодів і ягід (-6,6 %).
Втім, прогнозоване виробництво рослинницької продукції у 2025 році дозволить повністю забезпечити внутрішні продовольчі потреби України та зберегти експортний потенціал, підсумував Юрій Лупенко.
Довідка
Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції у 2025 році здійснено на підставі фактичних площ посіву озимих та очікуваних посівів ярих сільськогосподарських культур. Для розрахунків використано оцінки Державної служби статистики України щодо обсягів урожаю 2024 року і наявності поголів’я худоби і птиці станом на 1 січня 2025 року.
Показники урожайності сільськогосподарських культур і продуктивності сільськогосподарських тварин та птиці розраховано за розробленою в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» методикою з урахуванням впливу кліматичних змін, а також воєнного стану, наслідків бойових дій та окупації окремих територій України.
Науковці здійснюють прогнози за трьома сценаріями – оптимістичним, песимістичним та середнім.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 257 94 91 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |
У 2025 році прогнозується збільшення виробництва сільськогосподарської продукції на 3,0 % – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у 2025 році обсяги виробництва валової продукції сільського господарства можуть збільшитися проти показника 2024 року на 3,0 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи чергову розробку наукового колективу «Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції в Україні у 2025 році (лютий 2025 року)».
За його словами, позитивна динаміка в аграрному секторі вітчизняної економіки зумовлена певною стабілізацією функціонування галузі в цілому та поступовою адаптацією господарюючих суб’єктів до викликів сьогодення, перш за все, пов’язаних з наслідками повномасштабного вторгнення рф на територію України три роки тому.
Водночас прогнозовані обсяги виробництва валової продукції сільського господарства у 2025 році значно поступаються показнику 2021 році (-19.1%), а також на 2,6 % менші за показник 2023 року, констатував Юрій Лупенко.
У рослинництві очікується зростання валової продукції на 3,4 % більше, ніж у торік. Воно зумовлено насамперед розширенням посівних площ під олійні культури, зростанням урожайності кукурудзи та потенційним покращенням агротехнологій в цілому, пояснив Юрій Лупенко. Водночас, через прогнозовані несприятливі погодні умови, в період вегетації, можливе зниження врожайності окремих культур, зокрема ріпаку та жита.
Обсяги виробництва продукції тваринництва, за прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, збільшаться проти 2024 року на 1,5 % при зростанні продукції вирощування птиці (+5,5 %) та свиней (+4,6 %) та зменшенні по інших видах, зокрема, яловичина (-12 %) та вовна (-29,3 %).
За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, основними викликами для агровиробників, як і в попередні роки, залишаються:
- Негативний вплив кліматичних змін, особливо в період вегетації.
- Низька забезпеченість кадрами, насамперед технічних спеціальностей у зв’язку з їх мобілізацією на військову службу для боротьби з російською агресією.
- Вагомі втрати інфраструктури, особливо у регіонах, що були окуповані чи знаходяться поблизу зони ведення бойових дій.
- Проблеми фінансового забезпечення, відсутність інвестицій.
- Зростання трансакційних витрат, передусім через здорожчання логістики та обмеження експортних спроможностей агробізнесу.
- Продовження спаду виробництва в господарствах населення, в яких за роки збройної агресії рф проти України обсяги валової продукції зменшилися більше як на 18 %, що свідчить про занепад мотивації селян до господарювання.
Для того, що забезпечити подальший розвиток сільськогосподарського виробництва в Україні, зауважив Юрій Лупенко, доцільно вжити цілий комплекс заходів:
- Мінімізувати дії вищезазначених викликів для агровиробників.
- Активізувати повернення в обробіток сільськогосподарських угідь, що були заміновані чи забруднені тяжкими металами або іншими шкідливими речовинами;
- Збільшити посівні площі у регіонах, які не зазнали прямого воєнного впливу.
- Наростити поголів’я всіх видів тварин та птиці насамперед у спеціалізованих підприємствах, що мають більший потенціал до збільшення продуктивності та забезпечення якості.
- Стимулювати розвиток та кооперування фермерських господарств, особливо сімейного типу, як найбільш стійкої форми господарювання, насамперед, в умовах широкомасштабної збройної агресії та повоєнної відбудови України.
За таких умов 2025 рік може стати ключовим для стабілізації функціонування аграрного сектору економіки держави, а подальший його розвиток залежатиме від скорішого настання миру, ефективності галузевої державної політики, адаптації агровиробників до нових викликів, нарощення експортних можливостей та безперервного впровадження інноваційних технологій у сільське господарство, наголосив академік.
В цілому, за прогнозом науковців Інституту аграрної економіки, очікуване у 2025 році виробництво сільськогосподарської продукції дозволить забезпечити внутрішні продовольчі потреби держави. При цьому по окремих видах продукції рівень забезпечення навіть зростатиме – і хоча й не перевершить довоєнний, проте свідчить про стійкість вітчизняного агровиробництва, підсумував Юрій Лупенко.
Довідково
Прогноз виробництва сільськогосподарської продукції у 2025 році здійснено на підставі фактичних площ посіву озимих та очікуваних посівів ярих сільськогосподарських культур. Для розрахунків використано оцінки Державної служби статистики України щодо обсягів урожаю 2024 року і наявності поголів’я худоби і птиці станом на 1 січня 2025 року.
Показники урожайності сільськогосподарських культур і продуктивності сільськогосподарських тварин та птиці розраховано за розробленою в Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» методикою з урахуванням впливу кліматичних змін, а також воєнного стану, наслідків бойових дій та окупації окремих територій України.
Науковці здійснюють прогнози за трьома сценаріями – оптимістичним, песимістичним та середнім.
###
Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.
Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.
Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.
Контактна особа:
Лариса Басанська, | Тел.: +38 044 257 94 91 |
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку | Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду |
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» | Веб-сайт: http://iae.org.ua/ |
Високий потенціал сфери переробки агропродукції використовується не повністю – Національна академія аграрних наук України
Скачати прес-реліз
Високий потенціал сфери переробки сільськогосподарської продукції використовується ще далеко не повністю и, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.
За його словами, частка валової доданої вартості виробництва харчових продуктів, напоїв і тютюнових виробів складає лише 5 %.
2024 року взаємна торгівля агропродукцією між Україною та ЄС сягнула рекордного обсягу у майже 17,0 млрд дол. США – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
У 2024 році взаємна торгівля сільськогосподарською продукцією між Україною і Європейським Союзом становила майже 17,0 млрд дол. США. Це найвищий показник за часів дії Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, який на 3 % перевищив попередній рекорд 2022 року у 16,5 млрд дол. США. При цьому додатне для нашої держави сальдо становило близько 9,0 млрд дол. США, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, головними європейськими партнерами для України минулого року були Іспанія, Польща, Нідерланди, Німеччина, Італія, Румунія, Франція та Бельгія.
2024 року імпорт агропродукції до України забезпечувався здебільшого Європейським Союзом – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
За даними Державної митної служби, у 2024 році в Україну було ввезено агропродукції на 7,82 млрд дол. США. Це на 9,7 % більше, ніж у 2023 році, коли імпорт агропродовольчої продукції склав 7,13 млрд дол. США, поінформував провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Богдан Духницький.
За його словами, країни – члени ЄС утримали торік свої позиції основного постачальника сільськогосподарської продукції до України.
2024 року Україна продовжила посилювати європейський вектор аграрного експорту – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
Характерною рисою 2024 року став початок відновлення Україною обсягів поставок сільськогосподарської сировини і готових харчових продуктів на світовий ринок. Вперше в умовах повномасштабної агресії рф на території нашої держави вітчизняним аграріям вдалося збільшити обсяги експорту продовольчої продукції, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, навіть в умовах війни вітчизняні експортери продовжують ставити рекорди за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки. За підсумками календарного 2024 року, знову зафіксовано найбільші в історії України обсяги експорту заморожених ягід та інших фруктів – 104 тис. т, який майже на 20 % перевищив рекорд 2023 року у 87 тис. т. Крім того, оновився рекорд закордонних продажів цукру – 750 тис. т.
2024 року Україна збільшила оборот зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією майже на 12 % – Інститут аграрної економіки
Скачати прес-реліз
2024 року частка агропродовольчої продукції склала 60 % в загальному експорті України, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі. І хоча цей результат менше показника 2023 року у 62 %, він є другим за величиною за часи незалежності нашої держави, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов.
За його словами, характерною рисою 2024 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стало синхронне збільшення обсягів як експорту, так і імпорту агропродовольчої продукції.
Україна продовжує залишатися вагомим постачальником продовольства на світовий ринок – Національна академія аграрних наук України
Скачати прес-реліз
Харчова промисловість України навіть у складних умовах, спричинених повномасштабним вторгненням рф на територію нашої держави, продовжує займати значне місце у товарній структурі зовнішньої торгівлі України, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.
За його словами, у 2023 році із усього обсягу експортованих товарів частка:
Стійкість харчової промисловості України в умовах війни підтверджує необхідність прискорення її розвитку – Національна академія аграрних наук України
Скачати прес-реліз
В Україні, яка має великий потенціал щодо виробництва сільськогосподарської продукції, сформувалася досить потужна і багатовекторна сфера її переробки. Вона представлена насамперед потужностями харчової промисловості, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України, яка відбулась 12 грудня 2024 року.
За його словами, динаміка та обсяги виробництва у сфері переробки завжди формувалися залежно від стану та потреб економіки країни. Навіть у кризові роки показники діяльності харчової промисловості здебільшого були більш стійкими до впливу негативних змін порівняно з показниками вітчизняної промисловості в цілому.
Розвиток переробки сільськогосподарської сировини має стратегічне значення в умовах війни і післявоєнної відбудови України – Національна академія аграрних наук України
Скачати прес-реліз
Україна, яка є одним з ключових гарантів продовольчої безпеки у глобальному масштабі, несе відповідальність за стабільне забезпечення потреб світового продовольчого ринку, зазначив віце-президент Національної академії аграрних наук України – в.о. директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи із доповіддю «Перспективи розвитку переробки сільськогосподарської продукції у повоєнній Україні» на сесії Загальних зборів Національної академії аграрних наук України (НААН), яка відбулась 12 грудня 2024 року.
За його словами, нині частка нашої держави у світовому експорті соняшникової олії складає 40,3 %, кукурудзи – 15 %, ячменю – 8,4 %, пшениці – 7,9 %, цукру – 1,1 %.
Сторінка 1 з 64
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>