Ми у ЗМІ

yaitsia pashko"Як у мирні, так і у воєнні часи, на ринку яєць спостерігається сезонне коливання цін. З кінця квітня до серпня ціна зменшується разом із приходом на ринок продукції приватних господарств, а з вересня по грудень птахофабрики знову підіймають оптово-відпускні ціни, що призводить до збільшення споживчих цін", — підтверджує тенденцію Світлана Пашко, старша наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки".

Узагальнюючи, Пашко називає такі традиційні фактори, які впливають на ціни на яйця:

  • вартість зерна
  • зростання попиту на яйця в період новорічних та великодніх свят
  • сезонна погана несучість курей в осінньо-зимовий період

    Читати далі:

   

sil suspilneУкраїнські аграрії не очікують дефіциту солі та цукру наступного року. Українські цукрові заводи зможуть виробити 1 мільйон 100-150 тисяч тонн цукру. Цього цукру буде достатньо, щоб забезпечити українське населення.

Про це розповів заступник директора інституту аграрної економіки Микола Пугачов в ефірі загальнонаціонального марафону на Суспільному.

Читати далі:

   

eksport-nasinnyaНа восьми країнах Європи зосереджено 3/4 українського агроекспорту. Тому українському аграрному бізнесу потрібно шукати нових партнерів, в тому числі, у нових країнах.

Про це під час онлайн-дискусії «Зовнішня торгівля в умовах війни: виклики та можливості», розповів заступник директора «Інституту аграрної економіки» Микола Пугачов.

Він нагадав, що до початку повномасштабного вторгнення рф на Україну, 30% експорту агропродукції припадало на країни Європейського Союзу.

Читати далі:

   

miaso focus"У вересні 2022 року відзначається зростання цін на всі види м'яса, — розповідає Світлана Черемісіна, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення й аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки". — Найменш помітно змінилися роздрібні ціни на яловичину — гуляш і ребра, а також курятину — гомілки та стегна. Найбільше подорожчала свинина: зростання цін на різні її види досягло 29-45% [до вересня 2021 року]".

У результаті, згідно з даними моніторингу роздрібних цін у продуктових супермаркетах, станом на 1 вересня 2022 року (порівняно з аналогічним періодом минулого року) динаміка цін на м'ясо була такою:

Читати далі:

   

 zdorozhchannia focus"У вересні 2022 року виділяється ріст цін на всі види м'яса, — розповідає Світлана Черемісіна, провідна наукова співробітниця відділу ціноутворення та аграрного ринку ННЦ "Інститут аграрної економіки", — Найменш помітно змінилися роздрібні ціни на яловичину — гуляш та ребра, а також курятину — гомілки та стегна. Найбільше подорожчала свинина: ріст цін на різні її види досяг 29-45% [до вересня 2021 року]".

У результаті, згідно з даними моніторингу роздрібних цін у продуктових супермаркетах, станом на 1 вересня 2022 року (проти аналогічного періоду минулого року) динаміка цін на м'ясо була такою:

Читати далі:

   

uk nechyporenkoЗа словами заступника директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», виконавчого директора Північного міжрегіонального наукового центру НААН д.е.н. Олександра Нечипоренка, за попередніми оцінками науковців, потенційна пряма шкода, якої було завдано вітчизняній сільськогосподарській інфраструктурі та її активам внаслідок повномасштабної агресії рф проти України, перевищує 6 мільярдів доларів.

«Додаткові економічні втрати галузі від війни лише у 2022 році очікуються у розмірі близько 22 мільярдів доларів, а зниження доходів сільського господарства та суміжних секторів — від 10 до 30%. За підсумками 2021 року, частка агропромислового комплексу становила 10,6%  національного ВВП. Проте оцінку наслідків бойових дій для аграрної галузі ускладнює нестача аналогії, коли у війну була б залучена країна з настільки масштабним і важливим для світового ринку сільськогосподарським сектором, як Україна», — каже науковець.

Читати далі:

   

borshchЯк повідомили УНІАН в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", борщовий набір в Україні станом на кінець серпня поточного року порівняно з аналогічним періодом 2021 року подорожчав на 60,2% – з 69,76 до 111,78 гривень. А з початку повномасштабної агресії Росії проти України його вартість збільшилась на 22 відсотки – з 91,64 до 111,78 гривень. Максимальну вартість борщу за 2022 рік зафіксовано у червні – аж 118,52 гривні.

За підрахунками науковців, свинина, яка є одним з інгредієнтів борщу, за рік зросла в ціні на 19,8% – з 122,11 до 146,23 гривень за кілограм. І це найдорожчий компонент, без якого страва коштує близько 53 гривень.

Читати далі:

   

 cukorДостатньо для забезпечення потреб країни

Як повідомили УНІАН в Національному науковому центрі "Інститут аграрної економіки", урожай становитиме 7,5-7,8 млн тонн цукрового буряку. А наявні цукрові заводи, які працюватимуть цього року, здатні переробити весь вирощений урожай.

"Цього року буде вироблено близько 1,1 млн тонн цукру. Цього обсягу буде достатньо для забезпечення потреб населення країни, яке у попередні роки споживало 1,06 млн тонн цукру на рік. А з урахуванням минулорічних перехідних залишків, які складають 250-300 тисяч тонн, дефіциту цукру на ринку України не очікується", - зазначив заступник директора "Інституту аграрної економіки" Микола Пугачов.

Читати далі:

   

uriadovyi kurierЗворотна торгівля проблематична

«Із точки зору підвищення ефективності логістичних операцій вигідно завантажувати судна в обох напрямках: імпортувати в Україну одну продукцію, а вивозити зерно та продовольство. Але поза тим імпортери мають враховувати дуже високі ризики таких операцій, адже рф уже продемонструвала свою непередбачуваність і нехтування домовленостями. Тому, за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, надходження імпорту можна очікувати лише через кілька місяців за умови відносно стабільного і безперебійного виконання домовленостей щодо угоди про зерновий коридор», — зазначає заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Микола Пугачов.

Можливе і зростання

Микола Пугачов зауважує, що на очікуваннях щодо угоди про зерновий коридор світові ціни на агропродовольчу продукцію стали знижуватися. Але їхній рівень залишається вищим порівняно з періодом до COVID-19.

Читати далі:

   

hrechkaЗ початку 2022 року популярна крупа подорожчала у роздробі більш ніж удвічі до 100 грн за кілограм. Експерти кажуть — винний попит, а також імпорт, обсяги якого впали через зупинення постачання з РФ та Білорусі.

"Зріс попит через паніку, люди скуповували великі обсяги більшості круп. А торговельні мережі не змогли забезпечити відповідну пропозицію у відповідь на збільшення цього попиту", – зазначив заступник директора з наукової роботи Національного центру Інститут аграрної економіки Микола Пугачов. За його словами, українці споживають гречану крупу у кілька разів більше, ніж в інших країнах. Якщо у світі одна людина їсть до 1,5 кг гречки на рік, то середньостатистичний українець – 3-4 кг гречаної крупи на рік.

Читати далі:

   

Сторінка 14 з 48

<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>