Проєкт «Оцінювання впливу карантинних заходів, пов’язаних з COVID-19, для аграрного сектору й продовольчої безпеки держави та розроблення алгоритму дій щодо мінімізації негативних наслідків» є одним із переможців конкурсу Національного фонду досліджень України «Наука для безпеки людини та суспільства». Він розрахований на півтора роки, фінансування складає близько двох мільйонів гривень.
Ми у ЗМІ
Леонід Тулуш взяв участь у прес-конференці УНІАН: «Повернення ПДВ 20% на живих тварин і молоко для стабілізації цін на м’ясну та молочну продукцію»
На прес-конференції УНІАН обговорили повернення ПДВ 20% на живих тварин та молоко. ПДВ 14% встановлене Законом №1115-ІХ у березні 2021 року вже призвело до подорожчання м’ясної та молочної продукції на 6-10%. М’ясокомбінати та молокопереробні підприємства через податкову дискримінацію змушені доплачувати 7,2% від закупівельної ціни на тварин та молоко замість тих, хто їх їм збуває через різницю ПДВ. Таким чином переплата 7,2% покладається на кишені споживача, через що продукція дорожчає на 6-10%. Українці мають низьку купівельну спроможність через пандемію. Вони витрачають в середньому 50% свого доходу на їжу, коли у країнах ЄС це 10-30%. Споживання м’яса в Україні найнижче серед усіх країни Європи – 45 кг на душу населення в рік проти рекомендованих 80 кг. Ситуація з молоком не ліпша. Окрім того, через зниження ПДВ на живих тварин та молоко збільшилась тінізація ринку, кількість фальсифікату, а також з’явились «сірі» схеми через подроблення юридичних осіб на ФОПи. Втрати держбюджету від таких схем сягатимуть 20 млрд грн в рік.
На прес-конференції Леонід Тулуш дав відповідь на питання розкриття схем щодо ухилення від сплати додаткових 7,2% різниці ПДВ та обговорив кроки щодо подолання існуючих проблем та нові законодавчих ініціатив, плюси та мінуси кожного з варіантів.
Джерела: УНІАН
Проєкт «Оцінювання впливу карантинних заходів, пов’язаних з COVID-19, для аграрного сектору й продовольчої безпеки держави та розроблення алгоритму дій щодо мінімізації негативних наслідків» – переможець конкурсу Національного фонду досліджень України
У березні 2020 року ми всі почувалися розгублено: закрилися парки, ринки, магазини, зупинилися пасажирські перевезення. До страху за здоров’я рідних додалися побоювання, чи вистачить в столиці та інших великих містах продуктових запасів. Запасів вистачило, але ціни в супермаркетах зросли, і для багатьох людей це було досить відчутно. На жаль, поза увагою суспільства під час локдауну залишилися виробники та переробники сільськогосподарської продукції, особливо малі й середні, які зазнали чималих збитків. Над тим, щоб ця ситуація не повторилася, над розробкою алгоритмів реагування і запобігання кризі, працюють нині науковці Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Олександр Захарчук про конкурентоспроможність української сільськогосподарської техніки в ефірі Першого Ділового Телеканалу
На тему конкурентоспроможності вітчизняною сільськогосподарської техніки на українському та світовому аграрному ринку в студії Першого Ділового Телеканалу говорили з Олександром Захарчуком - завідувачем відділу ННЦ “Інститут аграрної економіки”
Джерело: Перший Діловий Телеканал
Світові ціни на продовольство зростають. Український ринок залежить від них – інтерв’ю Юрія Лупенка Gazeta.ua
Посівна кампанія в Україні триває. Погода цього року дає можливість засіяти всі заплановані площі, розповів Gazeta.ua директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.
На який урожай можна сподіватися цього року?
Погодні умови взимку були кращі, ніж торік. Тому є підстави сподіватися на хороший урожай озимих культур. По зернових очікуємо десь третій показник урожаю за всю історію України – 70,7 мільйона тонн зернових. Це менше, ніж 2019-го. Тоді був рекорд – 75 мільйонів тонн. Але більше, ніж у 2020 році - 65 мільйонів. Матимемо найкращий урожай за всю історію озимої пшениці – очікується 28,5 мільйонів тонн. Торік було 24,6 мільйони.
Маємо потенціал - стаття Олександра Захарчука у травневому випуску журналу AgroTimes
Ключове значення в подальшому розвитку сільського господарства належить селекції, своєчасній сортозаміні й сортооновленню. Національна система індустріального насінництва мала б забезпечити повне використання наявного генетичного потенціалу сортів вітчизняної селекції. Саме завдяки зростанню врожайності сільгоспкультур, зниженню собівартості та підвищенню економічної ефективності агровиробництва має шанс зміцнити свої конкурентні позиції як вітчизняне насінництво, так і загалом АПК.
Карантинні та логістичні обмеження в часи пандемії дали поштовх до розвитку насінництва в Україні. Ці питання розглядаються в статті Олександра Захарчука.
Джерело: AgroTimes
Великодній кошик-2021: що здорожчало за рік? - коментар Юрія Лупенка телеканалу Київ
За розрахунками Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» вартість цьогорічного великоднього кошика буде на 25,8% вищою від торішньої і становитиме близько 780 грн.
Джерело: Телеканал «Київ»
Найдорожчий за останні кілька років: у скільки українцям обійдеться Великодній кошик – коментар Юрія Лупенка 5 каналу
2021 року Великодній кошик для українців подорожчав. Ціни на продукти, які зазвичай збирають до свята, зросли на чверть. Найбільше додали в ціні яйця, твердий сир та вершкове масло.
Джерело: 5 канал
Ціни на Великодні продукти підскочили майже наполовину – коментар Юрія Лупенка 34 телеканалу
Цього року Великдень для українців буде дорожчим. Ціни на продукти в Україні підскочили майже наполовину. Скільки викладемо на святковий стіл цього разу – дізнавалися кореспонденти програми «Деталі. Підсумки» регіонального (Дніпропетровщина) телеканалу 34. Коментар щодо вартості цьогорічного Великоднього кошика надав директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
Джерело: 34 телеканал
Подорожчання продуктів – Ольга Ходаківська в коментарі телеканалу «Україна 24» перелічила головні причини
Подорожчання продуктів почалося ще торік ‑ про причини розповіла заступниця директора Інституту аграрної економіки Ольга Ходаківська в програмі «Сьогодні Ввечері» на телеканалі «Україна 24»".
«Протягом останніх місяців практично кожен українець відчув на собі подорожчання харчових продуктів. Воно почалося ще минулого року, а в цьому тенденції продовжують зберігатися. Торік була посуха, неприйнятні погодні умови, що наклало значний відбиток на врожайність і ціни на продукти. З іншого боку, пандемія, до якої ми та весь світ не були готові, що також призвело до подорожчання.
Це посилилося такими факторами, як підвищення цін на комуналку, ПММ, енергоносії, підвищення мінімального рівня зарплати. І це знову-таки позначилося на собівартості сільськогосподарської продукції, продукції перероблення. І в результаті ми маємо те, що на полицях магазинів продукція дорожча, ніж була, наприклад, у такий же період минулого року», ‑ сказала вона.
Джерело: Україна 24
Найпопулярніші в Україні сорти сої – Олександр Захарчук інтернет-ресурсу AgroTimes
Щороку ринок репрезентує аграріям нові сорти сої, які добре себе зарекомендували під час проведення державної кваліфікаційної експертизи й мають високу посухостійкість і стійкість до шкідників та хвороб.
Рейтинг сортів сої (за обсягами реалізації насіннєвого матеріалу) AgroТimes репрезентував завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», д. е. н. Олександр Захарчук.
За даними науковця, у рейтингу сортів сої вітчизняної селекції першість (635 тонн реалізовано торік) утримує Алмаз полтавського селекціонера Людмили Білявської. Друге місце (342 тонни) у сорту Муза Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН України», третє – у сорту Сіверка (338 тонн) Національного наукового центру «Інститут землеробства НААН України». Також популярний в аграріїв сорт Оріана (101 тонн) виробництва Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН України.
Сторінка 20 з 48
<< Початок < Попередня 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 Наступна > Кінець >>