Прес-релізи

Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2018 році становитимуть 248,2 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), тобто на 0,1% перевищать показники минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, валова продукція рослинництва прогнозується майже на рівні минулорічних показників (+0,6%) і може становити 179,8 млрд грн.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За попередніми даними 2017 року, у структурі споживання м’яса українцями  частка птиці залишається найбільш вагомою – 48%, майже в 1,5 разу перевищуючи рівень раціональних норм. При цьому на свинину припадає 37%, на яловичину – лише 14%, на інші види м’яса – 1% м’ясного раціону, поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.

За її словами, такий дисбаланс в обсягах споживання різних видів м’яса зумовлений низьким рівнем купівельної спроможності населення та більшою конкурентоспроможністю курятини за роздрібною ціною порівняно з яловичиною і свининою.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

2017 року продукція АПК зайняла трохи більше 41% у загальному експорті з України, зберігши лідерство у його товарній структурі, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, характерною ознакою 2017 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стала низка рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Без належної оцінки усіх можливих економічних ефектів запровадження пониженої ставки на продукти харчування та сільгосппродукцію, що використовується при їх виробництві, може порушити конкурентне середовище в аграрному секторі економіки та призвести до небажаних наслідків, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи відповідні законодавчі ініціативи, зареєстровані у Верховній Раді України наприкінці 2017 року (реєстр. №7420 та два альтернативних – реєстр. №7420-1 та №7420-2).

На його думку, ключовим питанням при запровадженні пониженої ставки на продукти харчування та сільгосппродукцію, що використовується в якості сировини для їх виробництва, є формування переліку відповідних товарних позицій. Дана проблема потребує максимально зваженого підходу та значного обсягу аналітичної роботи з метою мінімізації можливих негативних наслідків як для бюджету, так і для самих суб’єктів господарювання.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Пропозиція на ринку більш доступного за ціною м’яса птиці зумовлює  «витіснення» цим видом тваринницької продукції інших видів м’яса у раціоні харчування українців, вважає завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

У середині 2000-их років частка курятини була на рівні раціональних норм споживання і у загальних обсягах споживання м’яса усіх видів становила 38%. На яловичину припадало 26%, а на свинину – 34%.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Внаслідок проведення нераціональної політики державної фінансової підтримки у 2017 році представники птахівничої галузі отримали необґрунтовані конкурентні переваги. При цьому вони користувалися ресурсами державної підтримки з кількох, подекуди взаємовиключних, джерел, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи результати податково-бюджетного регулювання розвитку агропромислового виробництва у минулому році.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

В середньому по Україні вартість новорічного столу 2018 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2017 майже на третину (31,2%) і складе 1350 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Напрям «Бюджетна дотація для стимулювання виробництва окремих видів сільгосппродукції» бюджетної програми 2801580 «Фінансова підтримка сільгосптоваровиробників», незважаючи на майже 100%-е фінансування у 2017 році, виявився недостатньо ефективним, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

За даним напрямом передбачалося 4 млрд грн бюджетних асигнувань або майже 75% загального обсягу бюджетного фінансування в рамках бюджетних програм розвитку сільського господарства у 2017 році, нагадав експерт.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Поспішне рішення щодо різкої зміни режиму оподаткування експортних поставок олійних культур може призвести до непередбачуваних наслідків, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи ухвалений 07 грудня 2017 року Верховною Радою України законопроект «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2018 році» №6776-д.

Даним документом пропонується скасувати дію нульової ставки ПДВ при експорті олійних культур. Внаслідок цього кардинально зміниться спрямованість відповідних товарних потоків – із поставок на експорт на поставки на переробку, оскільки без відшкодування ПДВ експорт олійних у непереробленому вигляді фактично втрачає свій економічний сенс, адже рентабельність такої діяльності суттєво знижується, пояснив науковець.

Детальніше

   
Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Основними передумовами успішного розвитку малих фермерських господарств в Україні є два чинники – доступ до ресурсів, у т.ч. земельних, та стратегічно правильний вибір ринків збуту сільськогосподарської продукції, зазначила завідувач відділу земельних ресурсів та природокористування Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Ольга Ходаківська.

Детальніше

   

Сторінка 8 з 34

<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>