Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Подорожчання українського борщу стримує достатня пропозиція овочів власного виробництва. Протягом першого місяця 2015 року вартість українського борщу збільшилася на 10% і становила 23,50 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Ціни на м’ясо і сало порівняно з груднем 2014 року «набрали в ціні» 1,7% і 3,1% відповідно.

Через зростання вартості переробки соняшнику олія подорожчала на 4,6%.

Сметана, цукор і пшеничне борошно вищого ґатунку не подорожчали.

Внаслідок сезонного збільшення середніх роздрібних цін овочів «борщового набору» порівняно з груднем 2014 року на 14% його вартість у січні цього року становила 16,58 гривень.

Найбільше подорожчали імпортні овочі, вартість яких пов’язана із курсом іноземної валюти. Зокрема, ціни на кріп та петрушку збільшилися на 33,3%, на корінь петрушки – на 20%. Перець солодкий коштував на 12,5% більше ніж у грудні 2014 року. І це при тому, що у грудні він вже подорожчав на 76,5% порівняно з листопадом.

Серед овочів власного виробництва найбільше подорожчала капуста – на 18,6%. Ціни на буряк столовий та картоплю збільшилися на 6,2%, на моркву – 5,9%, та цибулю на ріпку – на 4,9%.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, достатня пропозиція українських овочів, виробництво яких збільшилося у 2014 році на 2,6%, а картоплі – 6,4%,  буде і надалі стримувати ціни на них.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/