zakupivelni prices 01-2013-01-2014 crНауковці ННЦ «Інститут аграрної економіки» підготували науково-виробниче видання «Закупівельні, оптово-відпускні та роздрібні ціни на сільськогосподарську продукцію та продукти її переробки (січень 2013 р. – січень 2014 р.)» (автори: Ю.О. Лупенко, О.М. Шпичак, Ю.П. Воскобійник та ін.).

Воно містить помісячну динаміку та аналіз закупівельних, оптово-відпускних та роздрібних цін на сільськогосподарську продукцію та продукти її переробки по Україні та регіонах. У роботі автори використовували матеріали Міністерства аграрної політики та продовольства України, Державної служби статистики України, НДІ «Украгропромпродуктивність» та Internet-сайтів оптових ринків сільськогосподарської продукції: «Столичний» (м. Київ), «Господар» (м. Донецьк) та «Шувар» (м. Львів).

Автори систематизували існуючу інформацію щодо цінової ситуації на сільськогосподарську продукцію і продукти її переробки в просторі та часі і виклала її у доступному для користувачів варіанті.

Сільськогосподарська продукція представлена наступними її видами:

• зернові культури (пшениця 3, 4, 6 класу, жито, кукурудза, ячмінь, гречка, просо, овес, горох);
  • олійні культури (насіння соняшнику, соя, ріпак);
  • овочі (картопля, капуста, морква, цибуля, столовий буряк);
  • тваринницька продукція (молодняк великої рогатої худоби та свиней, молоко, яйця).

Наявна також цінова інформація щодо таких видів продовольства:

• хліб;
  • борошно;
  • крупи;
  • олія;
  • цукор;
  • м’ясні продукти (яловичина, свинина, м’ясо птиці, ковбаса);
  • молочні продукти (молоко у плівці, масло вершкове, сир, сметана).

На думку авторів, практична цінність пропонованого матеріалу полягає в оперативності інформації, що ґрунтується на достовірних даних, її комплексності та зіставленні цін в одному продовольчому ланцюгу в процесі руху від виробника сировини до споживача продовольства.

Пропонована інформація надає допомогу в прийнятті своєчасних та оптимальних управлінських рішень сільськогосподарськими товаровиробниками, підприємствами торгової мережі та переробними підприємствам для формування власної маркетингової політики.

Також вона корисна для органів державного управління з прийняття рішень щодо врегулювання та стабілізації ситуації на аграрних ринках.

Довідка

Закупівельні ціни – це ціни, за якими сільськогосподарські підприємства реалізують свою продукцію.

Оптово-відпускні ціни – це ціни продажу власної продукції переробними підприємствами.

Роздрібні ціни – ціни роздрібної торгівлі, включаючи підприємства торгової мережі та ринки.