miasoНауковці Інституту аграрної економіки стверджують, що через спекотний і сухий липень нестачі основних видів м'яса – яловичини, свинини та м'яса птиці восени 2024 року теж чекати не варто.

Наталія Копитець: В Україні збільшується поголів'я свиней та птиці: порівняно з 2023 роком кількість свиней зросла на 3,1 %, а птиці – на 0,03 %. Проте поголів'я великої рогатої худоби скорочується в усіх категоріях господарств.

Станом на 1 липня 2024 року, за попередніми даними Мінагрополітики, поголів'я свиней в Україні налічувало 5,3 мільйона голів, що на 3,1 % більше, ніж на аналогічну дату минулого року. Лідером за чисельністю свиней є Київська область – 654 тисяч голів. Протягом I півріччя цього року свиней побільшало у:

  • Донецькій (+27,3 %),
  • Полтавській (+23,2 %),
  • Житомирській (+15,3 %),
  • Харківській (+12,8 %),
  • Черкаській (+12,7 %) областях.

При цьому 7,4 % поголів'я свиней перебуває на територіях, де тривають воєнні дії.

За словами науковиці, на 1 липня 2024 року поголів'я птиці в Україні налічувало 210,4 мільйона голів, що на 0,03 % перевищує відповідний показник 2023 року. Найбільше птиці (38 мільйонів голів) утримується у Вінницькій області. Великої рогатої худоби в Україні налічувалося 2,38 мільйона голів, тобто на 7 % менше, ніж на цю дату торік.

Наталія Копитець наголосила, що в цілому вітчизняне виробництво м'яса – яловичини, свинини та м'яса птиці – повністю забезпечує внутрішній попит. У 2023 році споживання м'яса в Україні на 1 особу в рік, за даними Мінагрополітики, складало 54,7 кілограма. Тобто торік українці – з розрахунку на 1 особу в рік – споживали в середньому 27 кілограмів птиці, 19,8 кілограма свинини та 7,4 кілограма яловичини.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у 2024 році споживання м'яса дещо зменшиться і становитиме 54 кілограми на одну особу в рік. Це буде зумовлено скороченням споживання яловичини, як найдорожчого м'яса, а також скороченням обсягів його виробництва.

Джерело: 24 канал