2018-03-28 crimea28 березня 2018 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулося засідання круглого столу «Сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства тимчасово окупованого Криму».

Організаторами заходу виступили Меджліс кримськотатарського народу, Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» та Інформаційне агентство QHA «Кримські Новини».

Сьогоднішній круглий стіл є, без перебільшення, знаковою подією, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», акад. НААН Юрій Лупенко, відкриваючи засідання Адже вперше за 4 роки з моменту злочинної та підступної анексії Автономної Республіки Крим Російською Федерацією за одним столом зібралися політики і науковці, щоб обговорити сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства поки що окупованого, але українського Криму.

У рамках дискусії ми обговоримо не лише наслідки тимчасової окупації півострова для аграрного сектору економіки України та Автономної Республіки Крим, а також ознайомимося з експертними оцінками нинішнього стану сільського господарства Криму.

Але – і це найголовніше! – ми спробуємо визначити першочергові заходи по розвитку сільського господарства Криму після його деокупації. Для політиків, для урядовців, для науковців, для працівників галузі. З тим, щоби мати напоготові перспективний план дій після звільнення Криму, підсумував Юрій Лупенко.

Вітаючи учасників заходу, народний депутат України, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, зокрема, наголосив, що Крим потрібен Росії винятково як військовий плацдарм, який підсилює, як вона вважає, її позиції на південному фланзі НАТО. Повернення до життя радянської військової доктрини, яка відводила Криму роль «непотоплюваного авіаносця», відносить усі сфери життєдіяльності Криму, починаючи від рекреаційної і завершуючи аграрною, до розряду другорядних.

Цю тему у своєму вітальному слові продовжила член Меджлісу кримськотатарського народу, директорка Агенції «Кримські новини» та Радіо Хаят Гаяна Юксель. За її словами, за чотири роки окупації вкрай песимістичні прогнози щодо Криму стали реальністю. Півострів перетворився на закриту сіру зону, де щоденно фіксуються факти порушення прав людини і відсутня свобода слова. З Криму витісняють українських та кримськотатарських активістів, тоді як з материкової Росії завезено щонайменше один мільйон чоловік. Крим перетворено на військову базу, яка становить загрозу Європі та Азії. Крим не став туристичним раєм і показовим економічним регіоном, а перетворився на дотаційний суб'єкт.

Втім, продовжила вона, тимчасова відсутність доступу до окупованої території Криму для проведення повноцінного дослідження у сфері сільського господарства, не може стати причиною відсутності нашої всебічної роботи з аналізу ситуації у цій життєво важливій для півострова сільськогосподарській сфері. Нам необхідно знати про втрати української держави внаслідок окупації Криму в 2014 році, а саме землі, майна, втраченого прибутку. У майбутньому ми зможемо використовувати цю інформацію не тільки на внутрішньому рівні, а й висувати вимоги до держави-агресора і використовувати для інформування світової спільноти, підкреслила Гаяна Юксель.

У дискусії взяли участь заступник голови Меджлісу кримськотатарського народу, екс-голова Бахчисарайського району АР Крим Ільмі Умеров, член Меджлісу кримськотатарського народу, екс-голова Постійної комісії з аграрних та земельних питань ВР АРК Абмеджіт Сулейманов; директор Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НАНУ, акад. НААН Михайло Хвесик, керівники наукових установ Національної академії аграрних наук України – директор Інституту садівництва, акад. НААН Ігор Гриник, директор Інституту землеробства, акад. НААН Віктор Камінський, директор Інституту водних проблем і меліорації, акад. НААН Михайло Ромащенко, заступник директора Інституту виноградарства і землеробства ім. В.Є. Таїрова, д.с-г.н. Ніна Мулюкіна, а також провідні вчені наукових установ НААН та аграрних вищих навчальних закладів.

Обговоривши питання порядку денного, учасники засідання круглого столу прийняли відповідну резолюцію, яка буде направлена до Верховної Ради України, Адміністрації Президента України, Кабінету Міністрів України, Міністерства аграрної політика та продовольства України, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України, а також до Генеральної прокуратури АР Крим.

У заході взяли участь понад 70 осіб, серед них, зокрема, політики, науковці,  співробітники Представництва Президента України в АРК, науковці Інституту аграрної економіки, представники засобів масової інформації, інші заінтересовані сторони.