Собівартість усіх видів агропродукції проти 2014 року збільшиться – Юрій Лупенко
НовиниЯк показали розрахунки, проведені науковцями Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» за власною методикою, 2015 року збільшиться собівартість усіх видів агропродукції, поінформував директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, серед сільськогосподарських культур найбільше – у 2,7 разу –порівняно з 2014 роком підвищиться собівартість плодів – до 377,4 грн/ц.
Також суттєво зросте собівартість рису та цукрових буряків – у 2,2 разу та 1,9 разу відповідно.
Значно зросте собівартість картоплі (+71,3%) – до рівня 336,8 грн/ц.
Зростання собівартості зернових прогнозується в середньому, на рівні 58,3% проти минулого року.
При цьому собівартість виробництва гречки зросте до 483,3 грн/ц – на 72,9% проти рівня 2014 року, вівса – до 231,9 грн/ц (+70,7%), кукурудзи – до 233,4 грн/ц (+66,6%), пшениці – до 222,2 грн/ц (+52,0%), ячменю – до 211,8 грн/ц (+46,4%).
На 20–40% прогнозується зростання собівартості жита (+37,3%), сорго (+35,5%), гороху (+35,3%) та проса (+21%).
За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, серед олійних культур найбільше зросте собівартість сої – до 583,2 грн/ц, що перевищить рівень 2014 року на 68,1% . Собівартість соняшника збільшиться на 50,8% (425,1 грн/ц), а ріпаку – на 41,3% (458,2 грн/ц).
Більш ніж на третину збільшиться собівартість овочів та винограду. Собівартість овочів закритого ґрунту сягне 1373,9 грн/ц, тобто на 40,6% більше, ніж минулого року. Виробництво овочів відкритого ґрунту подорожчає до 156,8 грн/ц, що на 38,5% перевищить показники минулого року. Собівартість винограду збільшиться на 38,6% – до рівня 287,2 грн/ц.
Собівартість ягід збільшиться на 19,6% і становитиме 1642,3 грн/ц.
За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, повна собівартість продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах зросте по всіх позиціях.
Найбільший рівень зростання очікується при виробництві вовни – у 4,2 разу ( до 12071,2 грн/ц).
Собівартість яєць зросте на 53,5% проти рівня 2014 року і становитиме 772,2 грн/тис. шт.
Прогнозується, що собівартість приросту свиней зросте на 53,4%, птиці – на 37,2%, великої рогатої худоби – на 29,8%, а кіз та овець – 2,8%.
Собівартість молока зросте на 38,9% порівняно з минулим роком – до 456,1 грн/ц, зауважив Юрій Лупенко.
За його словами, зростання собівартості неминуче призводить до зниження рентабельності виробництва продукції сільського господарства та підвищення цін на неї.
Як вже повідомлялося, за розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, цього року зросли ціни на всі види агропродукції, нагадав Юрій Лупенко.