834 3083Запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення через купівлю-продаж потребує запровадження ефективних регуляторних механізмів, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи семінарі «Земельна реформа: стан, проблеми та шляхи її врегулювання. Ринок землі з 1 січня 2016 р., можливі загрози та виклики», що відбувся 21 серпня 2015 року у Києві.

За словами доповідача, у разі запровадження ринку землі, потрібно встановити жорсткі обмеження, зокрема, встановити регресивну шкалу державного мита за посвідчення переходу права власності на землю, визначити максимальний розмір земель, що можуть набуватись у власність однією особою, а також суб’єктний склад потенційних покупців земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Крім того, слід встановити вимоги до покупців земельних ділянок.

Важливим завданням є розробка механізмів запобігання «тіньовим» схемам обігу земель сільськогосподарського призначення та інші заходи.

Все це потребує доопрацювання спеціальної нормативно-правової бази. На думку науковця, необхідно розробити та прийняти закони про державну інвентаризацію земель, про обіг земель сільськогосподарського призначення, про іпотеку землі тощо.

Про міжнародний досвід щодо запровадження ринку землі розповів генеральний директор Союзу учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Василь Кононенко.

Учасники семінару обговорили актуальні питання запровадження ринку земель сільськогосподарського призначення в Україні.

У заході взяли участь понад 50 осіб. Серед них, зокрема, голови обласних та районних організацій Асоціації фермерів та приватних землевласників і Союзу сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів України, представники громадських організацій, фермери і власники ОСГ, народні депутати, науковці, дорадники та інші заінтересовані сторони.

Організатор – Асоціація фермерів та приватних землевласників України.