MG 215414 травня 2015 року у Національному науковому центрі «Інститут аграрної економіки» відбулися ювілейні 15 річні збори Всеукраїнського конгресу вчених економістів-аграрників. Захід відбувся у рамках Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні проблеми та перспективи міжнародної інтеграції аграрного сектору економіки України».

За 15 років ми стали єдиним цілим, зазначив відкриваючи засідання ініціатор створення Конгресу та його незмінний лідер радник при дирекції Інституту аграрної економіки, академік НААН Петро Саблук. Ми стали силою і цю силу повинні примножувати  і підтримувати.

На виконання доручення 14 зборів Конгресу щодо створення громадської організації відповідно до законодавства України Інститут аграрної економіки доопрацював проект статуту, який ми тоді обговорили, і подав його на реєстрацію, поінформував директор Інституту аграрної економіки Юрій Лупенко.

Засновниками громадської організації «Всеукраїнський конгрес вчених економістів-аграрників» стали:

  • Саблук Петро Трохимович, радник дирекції Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН;
  • Лупенко Юрій Олексійович, директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН;
  • Пугачов Микола Іванович, заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, доктор економічних наук, професор;
  • Жук Валерій Миколайович, віце-президент НААН, член-кореспондент НААН;
  • Хвесик Михайло Артемович, директор Інституту економіки природокористування та сталого розвитку НААН, академік НААН.

Членами громадської організації можуть стати доктори економічних наук та професори, поінформував Юрій Лупенко.

За його словами, створення громадської організації «Всеукраїнський конгрес вчених економістів-аграрників» дозволить науковцям брати більш активну участь у процесі прийняття рішень з питань аграрної політики як представникам громадянського суспільства. Крім того, це створює умови для участі у конкурсах європейських та інших донорських організацій на отримання фінансування наукових досліджень у сфері аграрної економіки.

Учасники засідання обрали Юрія Лупенка Головою Правління, Миколу Пугачова – заступником Голови Правління, Петра Саблука – Почесним Президентом.