Архів новин

Reuters-LogoМіжнародне інформаційне агентство Reuters опублікувало дані прогнозу обсягів виробництва валової продукції сільського господарства у 2018 році, зробленого вченими Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

З огляду на те, що дана публікація доступна лише передплатникам інформаційних продуктів Reuters, ознайомитися з публікацією можна тут.

   

2018-01-31 pashko_podorozhchannya-myasa-2018У 2017 році роздрібні ціни на м’ясо зросли в середньому по Україні на 37,6%, зазначила старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.

За її словами, протягом минулого року найбільше подорожчала яловичина. Роздрібні ціни на неї з грудня 2016 року до грудня 2017 року виросли в середньому по Україні на 34,8-38,5%. Якщо у наприкінці 2016 року за один кілограм тазостегнової частини яловичини у середньому слід було заплатити 68,40 грн, то у грудні 2017 року – вже 92,18 грн/кг. Роздрібні ціни на яловичину без кістки за рік зросли з 85,02 грн/кг до 117,77 грн/кг у грудні 2017 року.

Детальніше

   

2018-01-30 andriychukЗа значний внесок у розвиток вітчизняної агроекономічної науки та у зв’язку з 80-річчям академік НААН Василь Андрійчук нагороджений відзнакою «Почесний працівник Національного наукового центру «Інституту аграрної економіки».

Цю відомчу нагороду вручив науковцю директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко на засіданні Вченої ради закладу, яке відбулося 30 січня 2018 року.

Детальніше

   

2018-01-30 prohnoz-2018_valove-vyrobnytstvoЗа прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, обсяги валової продукції сільського господарства у 2018 році становитимуть 248,2 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), тобто на 0,1% перевищать показники минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, валова продукція рослинництва прогнозується майже на рівні минулорічних показників (+0,6%) і може становити 179,8 млрд грн.

Детальніше

   

2018-01-29 pashko_struktura-spozhyvannya-myasaЗа попередніми даними 2017 року, у структурі споживання м’яса українцями  частка птиці залишається найбільш вагомою – 48%, майже в 1,5 разу перевищуючи рівень раціональних норм. При цьому на свинину припадає 37%, на яловичину – лише 14%, на інші види м’яса – 1% м’ясного раціону, поінформувала старший науковий співробітник відділу ціноутворення та аграрного ринку Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Світлана Пашко.

За її словами, такий дисбаланс в обсягах споживання різних видів м’яса зумовлений низьким рівнем купівельної спроможності населення та більшою конкурентоспроможністю курятини за роздрібною ціною порівняно з яловичиною і свининою.

Детальніше

   

2017-11-18 zaslugi-3За значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю провідного наукового співробітника відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», Кісіля Миколу Івановича нагороджено орденом «За заслуги» ІІІ ступеня.

Відповідне рішення затверджено Указом Президента України «Про відзначення державними нагородами України з нагоди Дня Соборності України» №11/2018 від 20 січня 2018 року.

 

   

2018-01-17 pugachov_export2017 року продукція АПК зайняла трохи більше 41% у загальному експорті з України, зберігши лідерство у його товарній структурі, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, характерною ознакою 2017 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стала низка рекордів за обсягами поставок сільгосппродукції на зарубіжні ринки.

Детальніше

   

2018-01-16 tulush_produkty-kharchuvannyaБез належної оцінки усіх можливих економічних ефектів запровадження пониженої ставки на продукти харчування та сільгосппродукцію, що використовується при їх виробництві, може порушити конкурентне середовище в аграрному секторі економіки та призвести до небажаних наслідків, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи відповідні законодавчі ініціативи, зареєстровані у Верховній Раді України наприкінці 2017 року (реєстр. №7420 та два альтернативних – реєстр. №7420-1 та №7420-2).

На його думку, ключовим питанням при запровадженні пониженої ставки на продукти харчування та сільгосппродукцію, що використовується в якості сировини для їх виробництва, є формування переліку відповідних товарних позицій. Дана проблема потребує максимально зваженого підходу та значного обсягу аналітичної роботи з метою мінімізації можливих негативних наслідків як для бюджету, так і для самих суб’єктів господарювання.

Детальніше

   

2018-01-11 tulush_kuryatynaПропозиція на ринку більш доступного за ціною м’яса птиці зумовлює  «витіснення» цим видом тваринницької продукції інших видів м’яса у раціоні харчування українців, вважає завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш.

У середині 2000-их років частка курятини була на рівні раціональних норм споживання і у загальних обсягах споживання м’яса усіх видів становила 38%. На яловичину припадало 26%, а на свинину – 34%.

Детальніше

   

2018-01-09 tulush_derzhpidtrymka-2017Внаслідок проведення нераціональної політики державної фінансової підтримки у 2017 році представники птахівничої галузі отримали необґрунтовані конкурентні переваги. При цьому вони користувалися ресурсами державної підтримки з кількох, подекуди взаємовиключних, джерел, зазначив завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, коментуючи результати податково-бюджетного регулювання розвитку агропромислового виробництва у минулому році.

Детальніше

   

Сторінка 70 з 155

<< Початок < Попередня 61 62 63 64 65 66 67 68 69 70 Наступна > Кінець >>