Уточнений прогноз: 2018 року виробництво зернових і зернобобових культур збільшиться на 13,4% за рахунок кукурудзи – Юрій Лупенко
НовиниЗа розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, уточненими з урахуванням статистичних даних станом на 1 листопада та експертної оцінки до кінця року, 2018 року обсяги виробництва зернових і зернобобових культур перевищать минулорічні показники у 61,9 млн т на 13,4% і становитимуть 70,2 млн т, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, збільшення валового збору зернових і зернобобових спричинене переважно збільшенням урожайності кукурудзи на 40,8% – з 54,6 ц/га до 76,9 ц/га. Внаслідок цього її виробництво зросте майже на 42,7% і становитиме 35,2 млн т проти минулорічних 24,7 млн т.
Пшениці цього року зібрано на 4,2% менше, ніж торік – 25,1 млн т. Такі обсяги виробництва достатні для повного задоволення внутрішніх потреб у продовольчому зерні, зауважив академік.
Суттєве зменшення площ під гречку (-42,9%) не зможе компенсувати навіть зростання майже у півтора рази урожайності цієї культури – з 9,6 ц/га до 13,6 ц/га. Виробництво гречки очікується на рівні 146,9 тис. т, тобто на 18,6% менше, ніж 2017 року.
Після зменшення валового збору рису у 2014 році внаслідок анексії АР Крим до 50,9 тис. т його виробництво продовжує набирати обертів. 2018 року внаслідок збільшення урожайності цієї культури майже на чверть рису буде зібрано 77,1 тис. т – на 20,6 % більше, ніж торік.
Урожай гороху зменшиться до 825,0 тис. т (-24,8%). Також менше буде зібрано ячменю – 7530,9 тис. т (-9,1%).
Зменшення на 10% площ під просо не змогло компенсувати навіть збільшення його урожайності до 15,5 ц/га (+5,4%). 2018 року очікується зменшення виробництва проса на 3,9% – до 81,2 тис. т.
Через зменшення площ вирощування та зниження урожайності зменшиться виробництво вівса – до 438,7 тис. т (-7%), а також жита – до 405 тис. т (-20,3%).
Загалом в достатньо складних умовах нинішнього року аграрії забезпечили історичний рекорд валового збору зернових і зернобобових культур та достатні для покриття внутрішніх потреб обсяги виробництва основних продовольчих культур, підсумував Юрій Лупенко.