Архів новин
Ріпак із показником 60% — найбільш рентабельна культура року – коментар Олександра Нечипоренка AgroPortal
У 2025 році аграрії продовжать робити ставку на олійні культури, оскільки ті залишаються більш прибутковими порівняно із зерновими.
Такий прогноз Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
За інформацією заступника директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, члена-кореспондента НААН Олександра Нечипоренка, за підсумками 2024 року найбільш рентабельними будуть олійні культури. Ріпак, зокрема, матиме показник до 60%, соя — до 40%, а соняшник — до 30%.
2025 року аграрії нарощуватимуть обсяги виробництва овочів – коментар Олександра Нечипоренка AgroPortal
Зростання цін на овочеву продукцію стимулюватиме агробізнес до нарощування обсягів виробництва у 2025 році.
Таку думку в коментарі AgroPortal.ua висловив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, член-кореспондент НААН Олександр Нечипоренко.
За його словами, втрати внаслідок повномасштабного вторгнення рф на територію України значних площ, на яких вирощувалися овочі, мали свої негативні наслідки. Проте у 2023-2024 роках зросли посівні площі під овочеві культури в центральних та західних регіонах країни. Таким чином, у результаті переміщення аграріїв з півдня та переходу на нові районовані культури обсяги виробництва овочів частково відновились.
Привітання директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Юрія Лупенка з Новим рокм!
Дорогі друзі, колеги, співвітчизники!
Щиро вітаю Вас з Новим 2025 роком!
Хай цей рік принесе усім нам довгоочікувану Перемогу, Мир та здійснення усіх бажань!
Щастя, здоров'я, добра, благополуччя, успіхів Вам і Вашим родинам!
Директор Національного наукового центру
“Інститут аграрної економіки”
Юрій Лупенко
За підсумками 2024 року найбільш рентабельними будуть олійні культури – коментар Олександра Нечипоренка AgroPortal
За підсумками 2024 року найбільш рентабельними будуть олійні культури. Ріпак, зокрема, матиме показник до 60%, соя — до 40%, а соняшник — до 30%.
Такий прогноз Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».
Це, за словами заступника директора ННЦ «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, члена-кореспондента НААН Олександра Нечипоренка, зумовлено насамперед суттєвим зростанням ціни на ці культури. Наприклад, ціна на соняшник із січня до жовтня збільшилася майже на 158%. Окрім цього, значне проти минулого року покращення рівня рентабельності пов’язане з відновленням експортної активності та зниженням вартості логістики. До того ж отриманий рівень урожайності дозволив стабілізувати витрати на одиницю продукції, що зрештою не призвело до зростання собівартості виробництва згаданих культур.
Забезпечення матеріально-технічними ресурсами в аграрному секторі економіки України у 2025 році – коментар Олександра Захарчука AgroPortal
Щодо забезпечення матеріально-технічними ресурсами в аграрному секторі економіки України у 2024-2025 роках, то, за прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, наступного року внаслідок росту споживчих цін (індекс інфляції) та логістичних проблем, пов’язаних із воєнними діями на території України, може відбутися здорожчання мінеральних добрив на 10-15%.
Завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення ННЦ «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Олександр Захарчук вказує, що мінеральні добрива займають найбільшу частку — близько 25% — у собівартості рослинницької продукції. У 2024 році ціни на всі види мінеральних добрив стабілізувалися.
Як зміняться ціни на овочі та фрукти у 2025 році – коментар Інни Сало 24 каналу
Науковиця "Інституту аграрної економіки" Інна Сало у коментарі 24 Каналу розповіла, що на динаміку цін на плодоовочеві істотно впливає низка чинників. Серед них оперативність і обсяги постачання, вартість зберігання та транспортування, підвищені тарифи на електроенергію для промислових виробників, ціни на пальне.
Науковці "Інституту аграрної економіки" повідомляють, що станом на 18 грудня 2024 року проти кінця листопада цього року, зросли ціни на овочі борщового набору. Картопля подорожчала до 35,85 гривні за кілограм (+15%), капуста білокачанна – до 39,59 гривні за кілограм (+22,8%), морква – 30,03 гривні за кілограм (+6%). Водночас ціна на буряк знизилась на 2,7% і становить зараз 19,61 гривні за кілограм. Цибуля ріпчаста подешевшала до 18,10 гривні за кілограм (-0,8%).
З Різдвом Христовим!
Молоко різко подорожчає у січні 2025 року – коментар Івана Свиноуса the page
Зимою пропозиція молока зазвичай скорочується через сезонне коливання продуктивності корів, що штовхає ціни на молокопродукти вгору. За словами Івана Свиноуса, провідного наукового співробітника відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ «Інститут аграрної економіки», зимою 2024-2025 років підвищенню собівартості молока від сільськогосподарських підприємств також сприяють додаткові чинники, а саме:
- посилення податкового навантаження на фонд заробітної плати найманих працівників внаслідок підвищення військового збору до 5%;
- здорожчання пального, яке в умовах перебоїв з електропостачанням стало основним джерелом енергії, що забезпечує механізацію виробничих процесів у молочному скотарстві – зокрема первинну обробку.
В такий ситуації, за оцінкою експерта, оптово-відпускні ціни на продукцію молокопереробних підприємств зростатимуть. До того ж податкові новації і подорожчання пального аналогічно впливатимуть і на роздрібну торгівлю.
Новорічний стіл-2025 обійдеться українцям у 3594 гривень – Юрій Лупенко
Вже третій рік поспіль Україна відзначатиме Новий рік в умовах воєнного стану. Втрата рідних і близьких на війні, втрата житла і майна на окупованих ворогом територіях не дозволить багатьом українським родинам відзначити свято традиційно. Для тих, у кого буде така можливість, у тому числі й приготувати традиційні страви, науковці Інституту аграрної економіки порахували вартість новорічного столу 2025 року за середніми цінами супермаркетів України станом на середину грудня 2024 року. За їх розрахунками новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо обійдуться на родину з 4-х осіб близько 3594,05 грн, тобто на 24,8 % дорожче, ніж торік, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.
За його словами, розрахунки науковців Інституту аграрної економіки свідчать, що салат «Олів’є» (3 кг продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 384,41 грн. Це на 17,7 % більше, ніж при святкуванні Нового 2024 року. Найдорожчим інгредієнтом страви в цьому році стала ковбаса – 160 грн за 0,5 кг (зростання цін на 11,1 % в залежності від виробника). Відчутно подорожчали овочі. Ціна на картоплю в цьому році зросла порівняно з минулим роком на 70 %: за 580 г ми заплатимо 20,01 грн. Дві морквини (280 г) обійдуться у 8,41 грн (+ 98,7 %), 2 цибулини (230 г) – у 4,16 грн (+5,7 %). На решту складових святкового салату ціни також підвищилися: 6 шт. яєць курячих (360 г) коштують 46,82 грн (+35,4 %), зелений горошок – 56,05 грн за 0,5 кг (+24,6 %). Ціна на консервовані огірки залишилася на рівні минулого року – 38,21 грн за 200 г. Заправити салат майонезом (350 г) обійдеться у 50,75 грн (+12 %).
На прилавках побільшало імпортної картоплі. Звідки її везуть і скільки? – коментар Богдана Духницького Експресу
За даними Інституту аграрної економіки, у січні-жовтні до України завезли 24,3 тисячі тонн картоплі. Це на 91% більше, ніж за аналогічний період торік. “Другий хліб” імпортували переважно з Польщі, Єгипту й навіть Азербайджану.
Зростання імпорту фіксується з другого півріччя. Тобто у період, коли стало остаточно зрозуміло, що спека й посуха негативно вплинули на врожай картоплі в нашій країні, — зауважує Богдан Духницький, провідний науковий співробітник відділу аграрного ринку та міжнародної інтеграції ННЦ “Інститут аграрної економіки”. — Окремі фахівці галузі зазначають, що, крім погодного чинника, далося взнаки скорочення площ під картоплею як з боку професійних фермерів, так і господарств населення. Хоча левову частку пропозиції картоплі (98%) забезпечують саме останні.
Сторінка 1 з 157
<< Початок < Попередня 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Наступна > Кінець >>