23 06_ekon_meha_funk_agra


ISBN 978-966-669-567-6

Досліджено проблеми розвитку аграрного ринку України, зокрема особливості формування попиту за низької купівельної спроможності населення. Встановлено місткість внутрішнього ринку продовольства нормативну за мінімальних і раціональних норм споживання та фактичну. Остання практично на 30% виявилася нижчою за розраховану на основі раціональних норм, що свідчить про додаткові можливості поповнення доходів агарного сектору. Виявлено, що навіть за підвищення платоспроможного попиту населення, поліпшення споживання нівелюється через зростання цін на продукти харчування. Споживання групи населення з вищими практично втричі загальними доходами порівняно з групою з найнижчим матеріальним забезпеченням, значно краще за кількістю та якістю продуктів харчування. Рівень споживання є еластичним відносно платоспроможного попиту лише для груп населення з нижчими доходами.

Визначено рівень заробітної плати українців за умов 2021 р. при якому рівень споживання основних продуктів харчування відповідає раціональним нормам. Зважаючи на підвищення інфляції на більшість продтоварів та незначне урядове підвищення мінімального рівня заробітної плати, в найближчій перспективі змін у структурі «споживчого кошика» населення України не очікується.

Детально проаналізовано тенденції розвитку ринків зерна, плодів та овочів, м’яса, молока. Наведено основні напрями удосконалення економічного механізму розвитку аграрного ринку.

Науково-виробниче видання розраховане на спеціалістів органів державного та господарського управління АПК, представників агробізнесу, науковців, студентів тощо.