Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Цього року, за нашими прогнозами, очікується зростання цін реалізації на  всі види агропродукції, крім винограду, який подешевшає на 6,5% проти 2013 року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, в галузі тваринництва найбільшими темпами порівняно з попереднім роком зростуть ціни на м’ясо птиці (на 27,0%) та м’ясо великої рогатої худоби (22,1%). М’ясо свиней купуватимуть дорожче на 17,1%, яйця – на 12,7%, а молоко – на 6,8%.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, серед сільськогосподарської продукції більш ніж у півтора рази подорожчають плоди (152%). Майже на третину проти 2013 року зростуть ціни на ріпак (30,1%). Ціни на цукрові буряки та сою збільшаться на 27,4% та 21,9% відповідно. Картопля стане дорожче на 20%, а овочі – на 15%. Ціни на соняшник зростуть на 14,7%.

Ціни на зернові зростуть проти 2013 року, в середньому, на 28,4%. Найбільше зростуть ціни на сорго (на 37,8%), пшеницю (31,3%), кукурудзу на зерно (29,4%), рис (19,7%) та овес (19,2%). На 10–15% підвищаться ціни реалізації на гречку (15,6%), ячмінь (13,6%), жито (12,2%) та просо (10,2%). Ціни на горох зростуть на 9%.

При цьому слід брати до уваги, зазначив експерт, що 2014 року ціни на вітчизняних ринках рослинницької продукції формуються, передусім, під впливом цінової кон’юнктури зовнішніх ринків. Наразі вона характеризується зниженням цін на основні зернові культури внаслідок стабілізації світових запасів зерна після посухи 2012 року та підвищенням цін на олійні через зростання попиту на рослинну олію.

З іншого боку, ситуацію на внутрішньому ринку держави визначають девальвація гривні та прискорення темпів інфляції, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/