Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Цього року збільшиться собівартість усіх видів агропродукції, крім ячменю, гороху і проса, – показали розрахунки, проведені науковцями Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» за власною методикою. Таку інформацію оприлюднив директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, серед сільськогосподарських культур  найбільше – у 3 рази порівняно з 2013 роком – підвищиться собівартість плодів.

Суттєво – на 15–16% – зросте собівартість кукурудзи на зерно (на 16,3%), жита (15%), соняшника (15%) та винограду (15,2%).

Підвищення собівартості овочів закритого ґрунту очікується на рівні 12,6%, овочів відкритого ґрунту – 6,3%.

Зростання собівартості зернових прогнозується проти минулого року, в середньому, на рівні 9,6%. У тому числі, овса – на 12,9%, рису – на 12,2%, сорго – на 11,1%. Собівартість гречки підвищиться на 5,7%, пшениці – на 4,7%.

І лише собівартість ячменю, гороху та проса знизиться порівняно з 2013 роком на 1,6%, 16% та 11,8% відповідно.

За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, повна собівартість продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах зросте по всіх позиціях.

Найбільший рівень зростання очікується при виробництві яєць. Собівартість зросте до 494,0 грн за тис. шт., тобто на 11,8% проти 2013 року.

Собівартість молока зросте на 9,2% порівняно з минулим роком і сягне 332,0 грн/ц.

Прогнозується, що собівартість продукції свинарства зросте до 1689,0 грн/ц, що на 9,0% більше, ніж у 2013 році, поінформував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/