Скачати прес-реліз українською, на русском языке

В утворенні сімейних ферм ми повинні орієнтуватися на бажання та можливості  особистих селянських господарств (ОСГ) створювати власне виробництво тваринницької продукції. Таку думку висловив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» (ННЦ «ІАЕ»), академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на засіданні круглого столу «Сімейні ферми: стан та перспективи розвитку», яке відбулося 18 червня 2014 року в ННЦ «ІАЕ».

За його словами, наука повинна запропонувати моделі створення сімейної ферми, розробити механізми економічного стимулювання, створити сприятливі умови для тих ОСГ, які  заінтересовані створити сімейну ферму.

Про актуальність теми створення сімейних ферм як перспективної форми розвитку ОСГ свідчить інтерес держави, науки та бізнесу до цього питання, зазначив науковець.

По-перше, господарства населення є важливою ланкою сільськогосподарського виробництва. Нині ОСГ виробляють 46% валової продукції сільського господарства (за результатами 2013 року), обробляють близько 15%  всіх сільськогосподарських угідь, у них зайнято близько 40% сільського населення.

Селянські господарства виробляють практично всю картоплю, більшу частину овочів, 78% молока, 45% м’яса.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, забезпечити виробництво молока для споживання його на рівні раціональних норм до 2020 року без ОСГ неможливо. Для цього необхідно збільшити виробництво молока в 1,8 разу, тобто на 10% щороку. Ми ж маємо приріст 2-3%, та й то в останні кілька років, поінформував Юрій Лупенко.

Така ж ситуація з виробництвом м’яса, де нам необхідно забезпечити приріст у 2 рази, зазначив експерт.

ОСГ є базовими для розвитку сільськогосподарської кооперації, яка може і повинна забезпечувати ефективне ведення сільськогосподарського виробництва. Адже саме ці господарі відчувають потребу в кооперуванні для забезпечення виробництва і реалізації продукції.

Крім того, підписання економічної частини Угоди по асоціацію з ЄС спонукає нас до модернізації селянських господарств з тим, щоб їх продукція могла потрапити на європейські ринки, зазначив академік.

За його словами, Європа готова купувати нашу сільськогосподарську продукцію, у т.ч. тваринницьку, але певної якості і виробленої в певних умовах.

А оскільки більшу частину молока і м’яса в Україні виробляють ОСГ, ми маємо створювати цим господарствам такі умови, які б давали можливість виробляти продукцію, що відповідає європейським стандартам.

Неабиякий інтерес до трансформування ОСГ у фермерські господарства виявляє і бізнес. Адже забезпечення переробних підприємств якісною сировиною, зокрема молоком, значною мірою залежить від кількості сімейних ферм, що відповідають сучасним вимогам якості, виробництва, розміщення та умов праці, підсумував Юрій Лупенко.

 З основною доповіддю «Створення сімейних ферм – важливий напрям розвитку підприємництва» завідувач відділу розвитку підприємництва і кооперації ННЦ «ІАЕ» Микола Малік.

Учасники заходу обговорили перспективи підтримки малого та середнього підприємництва в аграрному секторі економіки, а також розвитку тваринництва в ОСГ; розглянули особливості сімейних форм господарювання на селі, аспекти врегулювання діяльності малих сімейних ферм, інформаційно-консультаційне забезпечення їх розвитку. Вони також приділили увагу правовим аспектам врегулювання діяльності та вибору організаційно-правової форми малих сімейних ферм. Учасники представили низку технічних та проектно-технологічних рішень малих ферм для ОСГ.

За результатами обговорення учасники круглого столу прийняли відповідне рішення.

У заході взяли участь близько 60 учасників. Серед них, зокрема:

директор Департаменту економічного розвитку та аграрного ринку Міністерства аграрної політики та продовольства України Віталій Саблук;

директор Департаменту тваринництва Міністерства аграрної політики та продовольства України Андрій Гетя;

начальник відділу розвитку сільськогосподарської кооперації та підприємництва Департаменту науково-освітнього забезпечення АПВ Міністерства аграрної політики та продовольства України Світлана Павленко;

заступник директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інститут механізації та електрифікації сільського господарства» Олександр Сидорчук;

перший заступник директора УкрНДІПВТ  ім. Л. Погорілого Марія Луценко,

президент Національної асоціації сільськогосподарських дорадчих служб України Роман Корінець,

начальник відділу селекції молочної худоби та інформаційних систем Інституту розведення і генетики тварин НААН Руслан Братушка,

наукові співробітники Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», інші заінтересовані особи.

Організатор – Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки».

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.


Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/