Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Особисті селянські господарства (ОСГ) мають значний потенціал щодо розвитку тваринництва шляхом створення сімейних ферм,  зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, презентуючи розроблені науковим колективом Інституту Методичні рекомендації з організації сімейних ферм в Україні.

На прикладі створення сімейної молочнотоварної ферми вчені Інституту опрацювали шляхи та механізми розвитку в ОСГ товарного виробництва сільськогосподарської продукції, поінформував експерт.

У Рекомендаціях сімейна ферма визначається як традиційне селянське подвір’я, яке здійснює господарську діяльність з товарного виробництва тваринницької та іншої сільськогосподарської продукції, зазначив академік.

Залежно від кон’юнктури продовольчих ринків, а також наявних у ОСГ земельних і капітальних ресурсів, навичок та планів розвитку, сімейні ферми можуть спеціалізуватися на виробництві молока, яловичини, свинини, баранини, яєць, вирощуванні птиці, кролів тощо, розвиваючи різні галузі тваринництва.

На думку науковців, сімейна ферма залежно від площі використовуваної землі та обсягу реалізованої продукції здійснює свою діяльність як юридична особа або без її створення з метою товарного виробництва та задоволення особистих потреб.

Сімейні ферми покликані підвищити мотивацію селян до набуття ними статусу офіційних учасників легальних ринків продукції та кредитних ресурсів, одержувачів державної підтримки сільськогосподарських товаровиробників, активних учасників програм розвитку сільських територій тощо, вважають автори Рекомендацій.

Наукове видання містить практичні поради щодо створення особистими селянськими господарствами сімейних ферм, включаючи опис організаційних і технологічних особливостей, а також визначення потреби у земельних, матеріально-технічних, фінансових і кадрових ресурсах. Воно дозволяє також розрахувати ефект від реалізації таких інвестиційних проектів.

Використання наших рекомендацій дозволить членам ОСГ створити сімейні ферми, які відповідають європейським стандартам якості,  та збільшити доходи від власної господарської діяльності, зазначив Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/