Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Аграрний сектор економіки України характеризується високим рівнем відкритості, поінформував перший заступник директора з наукової роботи Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Сергій Кваша.

Для розрахунку цього показника суму імпорту та експорту слід поділити на ВВП, нагадав він.

2013 року Україна експортувала аграрної продукції приблизно на 17 млрд дол США, в обмін завезла продукції на 8,2 млрд дол. США, а вітчизняний ВВП аграрної продукції, за попередніми даними Держстату України, склав близько 31 млрд дол США.

За розрахунками експерта, індекс відкритості вітчизняної аграрної галузі перевищує 0,8.

В цілому це хороший показник, зазначив академік. Він свідчить, що Україна є країною, яка веде інтенсивну зовнішню торгівлю агропродовольчої продукцією.

Але якщо ми порівняємо цей показник з іншими економіками, то побачимо, що в більшості розвинених країн він знаходиться в межах 0,2–0,6.

Це означає, що ці країни є сильними за рахунок внутрішнього споживання.

Україні ж притаманне нерозвинене внутрішнє споживання. Тобто обсяг продукції, яка виробляється, менше споживається на внутрішньому ринку, а є переважно предметом експорту, пояснив науковець.

На даному етапі важливо спрямувати зусилля на збільшення обсягів споживання вітчизняної сільськогосподарської продукції саме на внутрішньому ринку, щоб забезпечити баланс між обсягами її імпорту-експорту, підсумував Сергій Кваша.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/