Скачати прес-реліз

У вересні 2023 року найвідчутніше зменшилися споживчі ціни на моркву – до 11,03 грн/кг, тобто на 37,3 % менше, ніж у серпні. Майже на третину зменшились ціни на буряк (-30 %) і більш ніж на чверть – на цибулю ріпчасту (-28,7 %). Лише капуста білокачанна продемонструвала дещо нижчу динаміку падіння цін – на 17,8 %. При цьому цибуля та морква подешевшали проти грудня 2002 року більш ніж удвічі –на 58 % та 50,7 % відповідно, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України ціни на споживчому ринку у вересні 2023 року.

За його словами, серед інших продуктів харчування найбільше подешевшали яблука (-29,2 %) та картопля (-14,9 %). У вересні також подешевшали крупи гречані (-9,2 %) та пшеничні (-3,2 %), рис (-1,8 %), олія соняшникова (-1,5 %), сметана жирністю до 15 % (-0,4 %), молоко пастеризоване жирністю (-0,3 %) та риба морожена (-0,3 %).

Водночас ціни на інші продукти харчування, які відстежує Держстат України, зросли. Найбільше зростання цін у вересні відбулося по яйцях (+13,2 %), філе курячому (+2,1 %), маслу вершковому (+1,4 %), ковбасах варених першого ґатунку (+1,3 %), свинині та цукру (+1,2 %), яловичині (+1,1 %). Інші продукти здорожчали в межах 1 %, зауважив науковець.

У жовтні зниження споживчих цін очікувано сповільниться, однак може продовжитись по окремих видах круп, овочах та фруктах. Можливим також є здешевлення олії соняшникової та цукру, сировина для виготовлення яких продовжує надходити на переробку, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 257 94 91
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/