Скачати прес-реліз

Очікувані виробничі витрати фермерських господарств у 2023 році складатимуть  близько 27,0 тис. грн на 1 га. Це лише на 1,9 тис. грн (+7,6 %) перевищить показник довоєнного 2021 року у 25,1 тис. грн, зазначив завідувач відділу інвестиційного та матеріально-технічного забезпечення Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», д.е.н. Олександр Захарчук, інформуючи про результати проведеного вибіркового обстеження та дослідження на прикладі фермерських господарств малих та середніх розмірів Вінниччини та Черкащини науковцями Інституту аграрної економіки.

Безумовно, зауважив він, таке незначне збільшення виробничих витрат пов’язане з цілою низкою скорочень.

Внесення мінеральних добрив зменшиться з 4-5 ц до 2-2,5 ц.

Скорочення основних та допоміжних працівників, а також фонду заробітної плати складе майже на 1,0 тис. грн на 1 га.

Крім того, з метою зменшення використання паливно-мастильних матеріалів технологічні операції скоротяться на 20-30 %, що також негативно відображається на показниках врожайності через спрощення технологій.

Левову частку у 2023 році складають матеріальні витрати, а саме, на:

  • мінеральні добрива – 7,1 тис. грн, тобто 26,4 % від всіх виробничих витрат;
  • паливо та мастильні матеріали – 3,2 тис. грн (12,0 %)
  • засоби захисту рослин й насіння – 2,1 тис. грн (7,7 %).

Понад 1/6 частка виробничих витрат піде на утримання основних засобів, поточний ремонт та технічне обслуговування. Вона складе 4,1 тис. грн (15,2 %), з них 11,9 % становитимуть амортизаційні відрахування.

Розрахунки з пайовиками, орендна плата становитимуть 3,3 тис. грн (12,2 %).

Крім того, на витрати з оплати праці піде 1,9 тис. грн (7,1 %), а на виплату податків – ще 1,6 тис. грн (6,0 %).

З урахуванням зазначених витрат науковці Інституту аграрної економіки розрахували точки беззбитковості врожайності сільськогосподарських культур – умови, за яких прибуток буде покриватиме усі витрати фермера на забезпечення вирощування сільськогосподарської продукції і дорівнювати нулю.

У 2023  році точка беззбитковості при досягненні врожайності для:

  • озимої пшениці становитиме 60,0 ц/га при ринковій вартості 1 т пшениці у 4 500 грн (у розрахунках станом на 19 вересня цього року);
  • кукурудзи на зерно – 67,5 ц  при вартості 1 т у 4 000 грн;
  • соняшнику – 27,0 ц при вартості 1 т цієї агрокультури 10 000 грн.

За умов нижчої врожайності зазначених сільгоспкультур при понесених виробничих витратах вирощування цих видів агропродукції буде для фермера збитковим, застеріг Олександр Захарчук.

В умовах повномасштабного вторгнення рф на територію України, зазначив він, вкрай важливою є фінансова підтримка, яка надається державою малим фермерським господарствам до 120 га у розмірі 3100 грн на 1 га, а також підтримка країн-донорів, які надають кошти для закупівлі фермерськими господарствами мінеральних добрив та насіння. Також є успішною формою підтримки сільськогосподарських товаровиробників є кредитування за програмою 5-7-9 для здійснення капітальних видатків на придбання сільськогосподарської техніки та обладнання.

У складних умовах сьогодення для забезпечення подальшого беззбиткового виробництва фермерські господарства мають посилити режим ощадливого використання матеріальних ресурсів при одночасному запровадженні інноваційних рішень та розумного менеджменту й планування, підсумував Олександр Захарчук.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 257 94 91
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/