Скачати прес-реліз

У червні 2023 року споживчі ціни на продукти харчування зросли проти травня на 0,1 %. Це найменший рівень зростання з початку року, який у перші три місяці  складав 1,4-2,3 %, у квітні – 0,3 %, а у травні – 0,9 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у червні 2023 року.

За його словами, гальмування темпів зростання споживчих цін на продукти харчування відбулося переважно за рахунок падіння їх рівня на яйця (-4,1 % до травня), олію соняшникову (-2,4 %), фрукти (-2,2 %) хліб і хлібопродукти (- 0,6 %), молоко і сири (-0,5%) та масло (-0,1 %).

Збереглося зростання цін на м’ясо та м’ясопродукти (на 1,9 % проти травня), овочі (1 %), рибу та продукти з риби (0,3 %), а на макаронні вироби зменшення цін у травні на 0,2 % змінилося зростанням на 0,1 % у червні. Також зупинилося зменшення цін на цукор (-0,4 % у травні), поінформував науковець.

Останні тенденції динаміки споживчих цін  на продукти харчування дають підстави очікувати їх зниження в цілому вже у липні. Однак здорожчання електроенергії та пального з 1 липня, скоріше за все, призведе до нового сплеску споживчих цін, передусім на продукти промислової переробки та тваринництва, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 257 94 91
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/