Скачати прес-реліз

У квітні 2023 року зростання цін на споживчому ринку склало 0,2 % проти попереднього місяця. Це найнижчий показник з лютого 2022 р, коли розпочалася повномасштабна військова агресія рф проти України. Ціни на продукти харчування зросли на 0,3 %, що також є найнижчим показником за період війни. Найнижчим є зростання споживчих цін і у річному вимірі: проти квітня 2022 року вони зросли на 17,9 %, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи оприлюднені Державною службою статистики України індекси цін на споживчому ринку у квітні 2023 року.

За його словами, сповільнення темпів зростання цін на споживчому ринку тривало з листопада 2022 року по березень 2023 року, коли вони зросли на 1,5 % проти попереднього місяця. Однак у квітні ці темпи впали майже до мінімуму – до 0,2 %. У квітні проти березня 2023 року ціни на продукти харчування зросли в середньому на 0,3 %. При цьому найбільше зросли ціни на м’ясо й м’ясопродукти (+3,3 %), а також на рибу та продукти з риби (+0,5 %).

Водночас знизилися ціни на яйця (-8,7 %), олію соняшникову (-1,6 %), фрукти (‑1,4 %), молоко (-0,8 %) та цукор (-0,3 %). На рівні березневих залишилися ціни на хліб і хлібопродукти та масло, зазначив науковець.

Ціни на овочі, які у березні цього року зросли на 17,3 % проти лютого і стали основним драйвером зростання цін на продукти харчування, у квітні зросли лише на 0,3 %.

За результатами досліджень науковців Інституту аграрної економіки, торік падіння цін на овочі розпочалося у липні, повторилося у серпні-вересні та листопаді, підкреслив експерт.

Отже, сповільнення зростання і спадні тенденції щодо цін на продукти харчування стають все більш реальними, а з надходженням продукції нового врожаю будуть ще більш відчутними, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 257 94 91
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/