Скачати прес-реліз

Середня споживча ціна на соняшникову олію у липні 2021 року зменшилася до 64.73 грн/л проти 64.95 грн/л у червні. Це незначне зниження (‑ 0,3 %) відбулося вперше з початку року внаслідок зниження попиту на олію на зовнішніх ринках в очікуванні нового врожаю соняшнику, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо динаміки споживчих цін на товари та послуги у 2021 році.

З початку року споживчі ціни на соняшникову олію в Україні зросли майже в 1,5 разу, а проти липня 2019 року – майже в 1,9 разу. Таке зростання відбулося внаслідок підвищення цін на цей продукт на світовому ринку у зв’язку із зменшенням урожаю соняшнику в основних країнах-виробниках. У нинішньому році очікується зростання валового збору насіння соняшнику у більшості країн-виробників, а тому така реакція ринку є цілком обґрунтованою, зазначив науковець.

За прогнозами Інституту аграрної економіки, поінформував він, валовий збір насіння соняшнику у 2021 році очікується на рівні 14,2 млн т, що на 8,5 % більше, ніж у 2019 році.

За прогнозом Міністерства сільського господарства США, світове виробництво цього насіння у 2021/22 роках очікується на рівні 56,9 млн т проти 49,72 млн т в сезоні 2020/21. Тобто пропозиція олії на світовому ринку зростатиме, а нещодавнє зниження попиту на неї свідчить про його певне насичення.

Поряд із соняшниковою олією у липні знизились споживчі ціни на овочі – на 8,9 % до червня, фрукти та тваринні жири (крім масла) – на 0,5 %.

Загальне зниження споживчих цін, яке склало у липні 0,1 % проти червня, відбулося виключно за рахунок цих видів продукції. У подальшому очікується більш значне зниження споживчих цін за рахунок масового надходження продукції врожаю нинішнього року, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/