Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За даними Державної служби статистики України, експорт агропродовольчої продукції у січні-вересні 2019 року склав 15,8 млрд дол. США. Це на 2,8 млрд дол. США – тобто на 21,5% – перевищило відповідний показник 9 місяців 2018 року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, визначальними позиціями у товарній структурі вітчизняного агропродовольчого експорту є зернові та олійні культури, олія, залишки і відходи, а також м’ясо. Їх сукупна частка становить близько 85% в аграрному експорті.

Основними ринками збуту залишаються три регіони – країни Азії, Європейського Союзу та Африки. Загалом на них припадає понад 90% вартості українського експорту сільгосппродукції, зауважив Микола Пугачов.

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції традиційно утримують азійські країни, які за січень-вересень 2019 року закупили українського продовольства на 6529 млн дол. США, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 41,4% від загального експорту аграрної продукції.

Третина вітчизняного експорту сільгосппродукції – 33,9% – припадає на країни Європейського Союзу. За 9 місяців 2019 року вони закупили українського продовольства на 5344 млн дол. США.

Обсяги експорту до країн Африки склали 2400 млн дол. США – 15,2% від загального експорту аграрної продукції.

Зростання вартісних обсягів експорту української агропродовольчої продукції у січні-вересні 2019 року відносно минулого року спостерігається по всіх напрямках. Найбільше – на 1,2 млрд дол. США – обсяги поставок збільшилися до країн – членів ЄС, зауважив Микола Пугачов. Експорт до країн Азії зріс на 0,8 млрд дол. США, до африканських країн – на 0,7 млрд дол. США.

Експорт вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД скоротився. Країни цього регіону за січень-вересень 2019 року імпортували українського продовольства на 1045 млн дол. США, що склало 6,6% від загального експорту аграрної продукції.

За результатами січня-вересня 2019 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції очолив Китай, який торік за 9 місяців посідав третє місце. З початку нинішнього року ця країна закупила українського продовольства на 1364 млн дол. США, майже на 85% перевищивши відповідний показник минулого року у 740 млн дол. США.

Друге місце утримує Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на 1188 млн дол. США.

Значну виручку українські експортери отримали також з Нідерландів (1125 млн дол. США), Індії (1114 млн дол. США), Туреччини (1051 млн дол. США), Іспанії (810 млн дол. США), Німеччини (612 млн дол. США), Польщі (583 млн дол. США), Італії (500 млн дол. США) та Білорусі (432 млн дол. США).

Ці топ-10 країн – імпортерів вітчизняної агропродукції у січні-вересні 2019 року забезпечили понад 55% доходів від експорту продукції агропромислового комплексу, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/