Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Виробництво переважної більшості рослинницької продукції у сільськогосподарських підприємствах у 2018 році було прибутковим, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, коментуючи нещодавно оприлюднені дані Державної служби статистики України щодо рівня рентабельності виробництва продукції сільського господарства в сільськогосподарських підприємствах.

За його словами, найбільш рентабельним стало виробництво шишок хмелю (60,9%) та насіння соняшника (32,5%).

Рентабельність виробництва зерна, якого торік сільськогосподарські підприємства збільшили на 17,1% – до історичного рекорду у 70 млн т (!), практично зберегла рівень 2017 року (25,0%), який у 2018 році склав 24,7%.

Проти 2017 року найбільше зріс рівень рентабельності вже згаданих шишок хмелю (з 17,7% до 60,9%), проса (з 24,5% до 34,7%), овочів закритого ґрунту (з 1,7% до 8,5%), кукурудзи на зерно (з 23,7% до 27,2%). Рентабельним стало виробництво насіння льону-довгунцю (18,6% проти -10,8% у 2017 році).

Натомість втратили позиції найбільш рентабельні продукти 2017 року. Рентабельність виробництва ягідних культур зменшилася з 85,9% у 2017 році до 19,5% у 2018 році, винограду – з 51,6% до 22,6%, насіння ріпаку й кользи – з 43,6% до 31,1%, плодових культур – з 27,3% до 3,4%, вівса – з 21,2% до 10,3%, бобів сої – з 28,8% до 21,0%.

Рівень рентабельності виробництва насіння соняшнику зменшився з 41,3% у 2017 році до 32,5% торік.

Збитковим стало виробництво високорентабельної у 2017 році гречки (-17,2% у 2018 році проти 32,7% у 2017 році), буряку цукрового фабричного (-11,4% та 12,4% відповідно), а також жита (-2,2 та 20,2%), зазначив науковець.

У 2018 році виробництво основних видів рослинницької продукції у сільськогосподарських підприємств було рентабельним із збереженням рівня 2017 року по зерну, різким зростанням по окремих видах технічних культур – льон-довгунець та хміль, і зменшенням рівня рентабельності по більшості видів «топової» продукції 2017 року. Негативний вплив на обсяги виробництва збитковості чутливої для внутрішнього ринку продукції гречки та цукрових буряків може пом’якшитись результатами нинішнього року, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 34 71
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/