Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Обсяги виробництва продукції тваринництва у 2019 році формуватимуться під впливом скорочення поголів’я худоби та птиці, перш за все у господарствах населення, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, валова продукція тваринництва прогнозується на рівні 70,5 млрд грн (у постійних цінах 2010 року), що на 0,8% більше, ніж торік.

За збереження до кінця року поголів’я корів, овець та кіз у господарствах населення та сільгосппідприємствах обсяги виробництва м’яса – вирощування худоби і птиці – у 2019 році прогнозуються на рівні 3442,0 тис. т, що на 2,7% перевищить минулорічні показники, поінформував академік.

Втім, позитивний результат буде досягнутий виключно за рахунок збільшення обсягів виробництва м’яса птиці. Очікується, що його буде вироблено 1889,3 тис. т, тобто на 7,4% більше, ніж 2018 року.

Найбільше – на 4,7% – зменшаться обсяги виробництва м’яса великої рогатої худоби. Вони становитимуть 523,5 тис. т.

При збереженні поголів’я свиней у господарствах населення та у сільгосппідприємствах м’яса свиней буде вироблено на 1,2% менше, ніж торік – 967,5 тис. т.

Виробництво м’яса овець та кіз продовжить зменшуватися і становитиме 26,5 тис. т, що на 4% менше показників 2018 року.

Зберігатиметься тенденція до зменшення обсягів виробництва молока. З 2014 року його виробництво скоротилося майже на 11%. У 2019 році прогнозується отримати 9912,3 тис. т молока, тобто на 1,5% менше, ніж торік.

Щодо виробництва яєць збережеться тенденція зростання виробництва, яка намітилася у 2017 році. За розрахунками Інституту аграрної економіки, яєць у 2019 році прогнозується одержати 16,7 млрд шт., тобто на 3,4% більше, ніж торік.

Виробництво вовни продовжить скорочуватися. Цього року воно зменшиться на 3,9% – до 1,8 тис. т.

Таким чином, загалом у 2019 році тваринництво збереже незначну позитивну динаміку, однак виключно за рахунок продукції птахівництва, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/