Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У товарній структурі вітчизняного експорту традиційно переважає продукція рослинництва. Головними продуктами у ній, крім зернових, є олійні культури та рослинна олія.

За даними Державної служби статистики України, у 2018 році вартість експорту насіння олійних культур склала 1,9 млрд дол. США. Це на 6% менше, ніж 2017 року, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

Обсяги поставок цієї продукції на зовнішні ринки знизились на 7,5% – до 4,8 млн т.

При цьому обсяги експорту ріпаку у натуральному виразі сягнули торік рекордної для України позначки у 2,4 млн т, поінформував науковець.

За його словами, основними покупцями українських олійних культур та олії у 2018 році, як і в попередні роки, є країни Азії, Європи та Африки.

Характерною рисою 2018 року стало посилення позицій Європейського Союзу в імпорті насіння вітчизняних олійних культур. Торік частка їх експорту до країн цього регіону склала 60%, зауважив Микола Пугачов.

Лідируючу позицію серед імпортерів українських олійних культур посіла Німеччина (17,6%). Значними є також частки Туреччини (16,5%), Бельгії (14,9%), Франції (6,7%), Білорусі (6,6%) та Нідерландів (5,2%). Чималі поставки зафіксовані також до Польщі, Ірану та Італії.

Сумарно ці країни забезпечили Україні понад 78% експортних доходів.

У 2018 році був встановлений абсолютний рекорд за обсягами зарубіжних поставок соєвої олії – 215 тис. т, поінформував експерт.

Втім, у групі жирів та олій визначальним товаром для експортних ринків залишається соняшникова олія вітчизняного виробництва. У 2018 році її експорт з України становив 5,6 млн т, на 3% менше показника 2017 року Виручка від її продажу становила 4,1 млрд дол. США, що на 4% менше, ніж у попередній рік, зазначив Микола Пугачов.

За його словами, 2018 року найбільший попит на українську соняшникову олію традиційно спостерігався з боку Індії (39,8%).

Решта важливих країн – імпортерів цього виду агропродукції помітно їй поступилися: Китай (9,5%), Ірак (5,8%), Нідерланди (5,7%), Іспанія та Італія (по 5,3%).

Сукупно ці країни акумулюють понад 71% вартісних поставок олії на зовнішні ринки, підсумував Микола Пугачов.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/