Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Основними ринками збуту вітчизняної агропродукції залишаються чотири регіони – країни Азії, Африки, Європейського Союзу та СНД. У січні-вересні 2018 року їх сумарна частка склала майже 97% вартості українського експорту сільгосппродукції, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, у січні-вересні 2018 року зберігалася тенденція збільшення обсягів зарубіжних поставок вітчизняних продуктів харчування до країн Азії та СНД – на фоні зменшення експорту до Євросоюзу та Африки.

Позицію основного імпортера вітчизняної агропродукції вже кілька років поспіль утримують азійські країни, які за дев’ять місяців 2018 року закупили українського продовольства на 5,7 млрд дол. США, зазначив експерт. Частка Азії за цей період склала 43,8% від загального експорту аграрної продукції.

Близько третини вітчизняного експорту сільгосппродукції – 31,5% – припадає на країни Європейського Союзу. За січень-вересень 2018 року вони закупили українського продовольства на 4,1 млрд дол. США.

Обсяги експорту до країн Африки склали 1,7 млрд дол. США – 13,1% від загального експорту аграрної продукції.

Зберігається тенденція пожвавлення експорту вітчизняної сільгосппродукції до країн СНД, яка намітилася торік. Країни цього регіону за січень-вересень 2018 року імпортували українського продовольства на 1,1 млрд дол. США, що склало 8,5% від загального експорту аграрної продукції.

За результатами дев’яти місяців 2018 року рейтинг країн – імпортерів вітчизняної агропродукції традиційно очолила Індія. Закупивши продовольства на 1404 млн дол. США, вона забезпечила собі частку у понад 10% вартісних обсягів українського експорту.

Друге місце посіли Нідерланди (780 млн дол. США). Вони потіснили Єгипет, який імпортував з України сільгосппродукції на 721 млн дол. США, на четверте місце.

На третьому місці – Китай, який придбав вітчизняних харчів на 740  млн дол. США.

Значну виручку українські експортери отримали також з Іспанії (598 млн дол. США), Туреччини (541 млн дол. США) та Італії (540 млн дол. США).

Ці сім країн забезпечили 41% доходів від експорту продукції агропромислового комплексу у січні-вересні 2018 року, підсумував Микола Пугачов.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/