Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За даними Державної служби статистики, у січні-вересні 2018 року в Україну було ввезено агропродукції майже на 3,9 млрд дол. США. Це на 690 млн дол. США (+20,8%) більше, ніж за 9 місяців минулого року, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, основними постачальниками агропродовольчої продукції в Україну виступають держави Європейського Союзу. Обсяги імпортних поставок з цього регіону склали 1940 млн дол. США, тобто половину закупівель.

У країнах Азії наша держава закупила харчів на 737 млн дол. США (19%), а у країнах Латинської Америки – на суму 294 млн дол. США (7,6%).

Традиційно, серед найбільших постачальників в Україну виділяються Польща (402 млн дол. США), Німеччина (366 млн дол. США), Франція (185 млн дол. США), Італія (184 млн дол. США), США (175 млн дол. США) та Нідерланди (160 млн дол. США).

Товарна структура імпорту продовольчої продукції в Україну вже кілька років поспіль залишається незмінною. При цьому зберігається тенденція 2018 року до зростання вартості закупівель усіх ключових імпортованих товарів за винятком тютюну, зауважив експерт.

Значна частка закупівель зарубіжних продуктів харчування припадає на рибу, ракоподібні та молюски. В імпорті продукції цієї групи продуктів, який за 9 місяців поточного року склав 371 млн дол. США, переважає морожена риба. Її закупили на 239 млн дол. США.

Серед товарів – лідерів за обсягами закупівель – фрукти, в основному, цитрусові і банани. Їх імпорт за 9 місяців 2018 року склав 319 млн дол. США.

Насіння соняшнику для сівби за січень-вересень 2018 року імпортували на 214 млн дол. США, а насіння кукурудзи – на 114 млн дол. США.

Обсяги поставок в Україну кави та чаю за цей період становили 147 млн дол. США, а шоколаду, какао-бобів і виробів з нього – 207 млн дол. США.

Олії було імпортовано на 167 млн дол. США, а поставки етилового спирту склали 153 млн дол. США.

Різних харчових продуктів, у тому числі концентратів з чаю та кави, закупили за кордоном на 292 млн дол. США.

Сукупно ці продукти утворюють понад 51% вартості вітчизняного імпорту сільгосппродукції, підсумував Микола Пугачов.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/