Скачати прес-реліз українською, на русском языке

В середньому по Україні вартість новорічного столу 2018 року для української сім’ї з 4 осіб підвищиться порівняно з вартістю новорічного столу-2017 майже на третину (31,2%) і складе 1350 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, для оцінки було взято новорічне меню зі страв, які є традиційними для столу середньостатистичної родини: салати, м’ясні та рибні продукти, овочі, фрукти, хлібобулочні та кондитерські вироби, напої тощо.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 3 кг салату «Олів’є» традиційної рецептури обійдеться у 103,81 грн. Це на 26,5 % більше, ніж при святкуванні Нового 2017 року. Найдорожчими інгредієнтами страви є ковбаса – 43,00 грн за 0,5 кг, 6 яєць – 14,87 грн, 0,5 кг зеленого горошку – 17 грн та 200 г майонезу – 9,50 грн. Ще у 19,44 грн обійдуться цибуля, морква, картопля та солоні огірки.

Трохи дешевше – 84,68 грн – коштуватиме салат «Оселедець під шубою» (1,4 кг). Левову частку його вартості складе оселедець – 70 грн за 0,5 кг. Майонез обійдеться у 9,50 грн, морква – 1,22 грн, буряк – 1,49 грн, цибуля – 0,84 грн, картопля – 1,63 грн.

Суттєво зростуть витрати на м’ясні продукти. Півкіло нарізки з ковбаси «Салямі» коштуватиме, в середньому, 74,66 грн, стільки ж підчеревини копченої – 67,50 грн, а биток зі свинини свіжий – 56 грн. За 1 кг філе курячого свіжого доведеться заплатити, в середньому, 85 грн. Загалом, вартість 2,5 кг м’ясних продуктів на новорічному столі складе 282,96 грн.

Традиційний для українського столу оселедець (0,5 кг) обійдеться у 70 грн.

Вартість овочів на новорічному столі складе,  в середньому, 141,12 грн. Картопля (2 кг) коштуватиме цього року 11,62 грн, гриби (1 кг) – 36 грн, перець солодкий (0,5 кг) – 36 грн, огірки свіжі (0,5 кг) – 19,50 грн, помідори свіжі (1 кг) – 38 грн.

Фрукти на святковому столі обійдуться у 100 грн. За 2 кг мандаринів доведеться заплатити 64,0 грн., 1 кг бананів обійдеться, в середньому, у 25 грн., лимон (200 г) – 10 грн.

Батон білого хліба (1 кг) коштуватиме 15,81 грн, а шоколадні цукерки – 170 грн за 1 кг.

Пляшка шампанського «Артемівське» (0,75 л) обійдеться у 90 грн. У півтора рази більше – 140 грн – доведеться заплатити за пляшку (0,5 л) коньяку «Шабо».

Безалкогольні напої обійдуться у 80,47 грн. За 2 л соку «Садочок» доведеться заплатити 49,60 грн, за воду «Моршинська» (1,5 л) – 10,97 грн, за солодку воду «Живчик» (2 л) – 20,50 грн.

Сім’ям, які мають можливість купувати делікатеси, доведеться додатково заплатити близько 340 грн. Баночка червоної ікри (120 г) обійдеться у 216,42 грн, а 200 г червоної риби – у 118,86 грн. Відтак вартість новорічного столу з делікатесами підвищиться до 1685,46 грн, зазначив Юрій Лупенко.

Вартість бюджетного варіанту новорічного столу у Києві складе 1450,70 грн, що на третину більше вартості новорічного столу 2017 року. Стіл з делікатесами обійдеться мешканцям столиці у 1897,87 грн, зазначив Юрій Лупенко. 

Довідка
Розрахунок вартості новорічного столу у 2018 році зроблений Національним науковим центром «Інститут аграрної економіки» на основі даних Державної служби статистики України, моніторингу роздрібних цін на міських ринках та у супермаркетах в середньому по регіонах станом на 10 грудня 2017 року. 

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/