Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Цього року аграрна торгівля України з ЄС помітно збільшилась проти 2016 року. У січні-вересні 2017 року оборот торгівлі сільськогосподарськими товарами між Україною та Європейським Союзом склав 5,8 млрд дол. США, майже на третину – 31,2% – перевищивши відповідні показники минулого року. При цьому додатне для нашої держави сальдо становить 2,6 млрд дол. США, що на 1,0 млрд дол. США більше, ніж торік, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

За його словами, обсяг завезеної з країн ЄС до України агропродовольчої продукції за 9 місяців 2017 року збільшився проти торішніх показників на 11,4%. У вартісному вимірі він склав 1581 млн дол. США – близько половини вітчизняного імпорту сільгосппродукції у 3,2 млрд дол. США.

Обсяги експорту вітчизняного агропродовольства до країн – членів ЄС лише за 9 місяців 2017 року вже досягли рівня 12 місяців 2016 року і склали 4,2 млрд дол. США, зауважив Микола Пугачов.

За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, 2017 року обсяги експорту української сільськогосподарської та харчової продукції до ЄС можуть перевищити рекордні показники експорту агропродовольства у цей регіон докризових 2012 та 2013 років у 5 млрд дол. США, поінформував експерт.

За його словами, найбільшими торговельними партнерами для України в ЄС залишаються шість країн – Нідерланди, Іспанія, Польща, Італія, Німеччина і Франція. Їх сукупна частка в обороті складає близько 75%.

Основні обсяги поставок до Європи Україна забезпечує за рахунок зернових та олійних культур, а також соняшникової олії і макухи.

В свою чергу, Україна імпортує з ЄС зернові культури, насіння олійних, какао-боби і шоколад, різні харчові продукти, спирт і алкогольні напої, відходи переробної промисловості та тютюнові вироби.

Вітчизняні експортери вже повністю використали безмитні квоти по меду, пшениці, кукурудзі, ячменю, вівсу, ячмінній крупі, борошну, цукру, оброблених томатах, яблучному і виноградному соках, зауважив Микола Пугачов.

З 1 жовтня 2017 року набули чинності додаткові торговельні преференції Євросоюзу для України на три роки. Згідно з ними зростають обсяги безмитних квот на мед (на 2,5 тис. т), виноградний сік (на 0,5 тис. т), ячмінну крупу (на 7,8 тис. т), оброблені томати (на 3 тис. т) і овес (на 4 тис. т).

Крім того, з 1 січня 2018 року вступлять у дію преференції щодо зернових – кукурудзи (625 тис. т), пшениці (65 тис. т) та ячменю (325 тис. т), зауважив Микола Пугачов.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/