Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Практична реалізація положень законопроекту №6490 дозволить високотоварним особистим селянським господарствам (ОСГ) повноцінно інтегруватись у систему державних фінансів на вигідних для себе умовах, вважає завідувач відділу фінансово-кредитної та податкової політики Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», к.е.н. Леонід Тулуш, який виступив одним із розробників законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» (№6490 від 24.05.2017).

За його словами, положеннями законопроекту передбачається ціла низка новацій, спрямованих на врегулювання проблеми створення сприятливих фінансових умов для розвитку високотоварних ОСГ на основі реєстрації фізичних осіб – підприємців (ФОП) та створення сімейних фермерських господарств (СФГ).

Йдеться, зокрема, про уніфікацію порядку оподаткування сільгоспугідь товарного призначення незалежно від суб’єкта, який використовує їх у своїй господарській діяльності. Це передбачає надання ФОП, які організували СФГ, права на сплату єдиного податку у порядку, передбаченому для сільгосппідприємств.

Законопроектом також передбачається встановлення пільгового порядку справляння ЄСВ для новостворених СФГ. У разі прийняття такої новації СФГ сплачуватимуть лише частину мінімального страхового внеску. При цьому, з метою формування повного страхового стажу за відповідний період сплати, здійснюватиметься компенсація недоплаченої частини за рахунок ресурсів бюджетної підтримки розвитку сільського господарства, поінформував експерт.

Законодавчою ініціативою передбачається запровадження нової бюджетної програми підтримки розвитку сільського господарства, спрямованої на пільгове кредитування новостворених СФГ, а також надання безкоштовних дорадчих послуг щодо роз’яснення порядку державної реєстрації суб’єкта господарювання при створенні СФГ на основі діяльності ФОП та заповнення ним належних форм податкової звітності.

Серед мотивуючих чинників набуття ОСГ статусу ФОП варто відмітити й передбачену законопроектом норму щодо надання права на державну фінансову підтримку лише тим суб’єктам, які пройшли державну реєстрацію і внесені у відповідні реєстри, зазначив Леонід Тулуш.

Зареєстрованим СФГ пропонується надати пріоритетне право на участь в будь-яких програмах державної фінансової підтримки, передбачених для сільгосппідприємств.

Законопроект містить також положення, спрямовані на захист прав споживачів сільгосппродукції, що виробляється ОСГ. Бюджетну дотацію пропонується надавати виробникам тваринницької продукції лише за наявності експлуатаційного дозволу, отриманого відповідно до Закону України «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів», поінформував експерт.

За його словами, дана законодавча ініціатива передбачає внесення змін до низки законодавчих актів, зокрема до Податкового Кодексу України, законів «Про фермерське господарство», «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань», «Про державну підтримку сільського господарства України», «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування».

Практична реалізація положень законопроекту «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності сімейних фермерських господарств» створить необхідне фінансове підґрунтя для реєстрації на базі частини високотоварних ОСГ суб’єктів підприємництва, що позитивно позначиться на рівні їх доходів, забезпечить зростання доходної бази місцевих бюджетів сільських територій, а також підвищить рівень контролю за безпечністю тваринницької продукції, підсумував Леонід Тулуш.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ організації наукових досліджень та інноваційного розвитку Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/