Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, 2017 року вартість Великоднього кошика за середніми цінами по Україні станом на початок квітня складе близько 377 грн. Це на 28 грн. або на 8% дорожче, ніж торік, коли мінімальний набір продуктів коштував 349 грн, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, вартість основної складової – паски домашньої випічки – складе близько 60 грн за 1 кг. Готова паска в магазині з розрахунку на 1 кг  обійдеться у 65-174 грн.

Зростання вартості паски пов’язане з подорожчанням молочних продуктів, цукру та яєць, а також збільшенням вартості енергоресурсів для хлібопекарських підприємств.

Найдорожчими складовими святкового кошика цього року традиційно будуть м’ясні продукти: домашня ковбаса (0,5 кг) – 72 грн (110-180 грн за 1 кг) та буженина (0,5 кг) – 68 грн з розрахунку 110-160 грн за 1 кг. Порівняно з 2016 роком вартість буженини збільшилася в середньому по Україні майже на 5%, а домашньої ковбаси – на 18%.

Сало (0,5 кг) обійдеться в 20 грн з розрахунку 25–67 грн за 1 кг.

Серед молочних продуктів найбільше доведеться заплатити за твердий сир (0,5 кг) – 53 грн (93-129 грн за 1 кг) та вершкове масло (0,5 кг) – 51 грн (86-138 грн за 1 кг). М’який сир (0,5 кг) обійдеться приблизно у 24 грн (36-69 грн за 1 кг).

Найдешевшими складовими будуть яйця (10 шт.) – 17 грн. (10-13 грн за десяток залежно від категорії) та хрін (250 г) – 11 грн, ціна на який лишилася на рівні минулого року – 7-15 грн.

У разі наповнення Великоднього кошика іншими, неосновними складовими: помідори, огірки, яблука, червоне вино, – його вартість зросте до 520 грн. Це на 31 грн або на 6,3% більше вартості кошику такого ж складу у 2016 році.

Таке зростання зумовлене порівняно раннім Великоднем, коли ціни на сезонні овочі знаходяться ще на високому рівні, пояснив експерт. Середня ціна по Україні на томати тепличні становить 30-60 грн, на огірки – 38-64 грн, на яблука – 8,5-15 грн.

За пляшку церковного вина «Кагор», в середньому, доведеться заплатити ще 90 грн (50-150 грн за пляшку).

Зважаючи на зниження купівельної спроможності населення в поточному році українці будуть заощаджувати на дорогій частині Великоднього кошику. Це стосується, зокрема, домашньої ковбаси, буженини, твердого сиру. Заощадження можуть проявитися у використанні більш дешевої продукції або у зменшенні кількості продукту у кошику, зауважив Юрій Лупенко.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/