Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Інститут аграрної економіки розробив Дорожню карту запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення в Україні, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко, виступаючи на Національному аграрному форумі «Перспективи розвитку земельної реформи в Україні. Державна підтримка агропромислового комплексу», який відбувся 7 лютого 2017 року у Хмельницькому.

Зазначена карта включає шість складових (етапів). Це шість кроків, які нам слід пройти, щоб запровадити в Україні цивілізований ринок сільгоспземель, зауважив експерт.

В першу чергу йдеться про розроблення консолідованої – тобто прийнятної для суспільства в цілому – моделі подальшого розвитку земельних відносин, що має відповідати загальнонаціональним інтересам країни.

Наступними етапами мають стати створення необхідної інституційно-правової бази, належної ринкової інфраструктури, проведення інвентаризації земель.

Окремою складовою виділяється розв’язання існуючих проблем державного земельного кадастру, серед яких повільне наповнення національної кадастрової системи, суперечливе розмежування суміжних територій, наявність межових спорів, невідповідність системи координат та інші.

Обов’язковою складовою Дорожньої карти є розроблення механізму державного регулювання ринкового обігу сільськогосподарських земель. У ньому науковці Інституту аграрної економіки пропонують передбачити обов’язкову фінансово-кредитну підтримку придбання земельних ділянок селянами. Це не лише полегшить доступ селян до потрібних фінансових ресурсів, а й дозволить підтримати високу ліквідність земельних ділянок сільськогосподарського призначення, підсумував Юрій Лупенко

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/