Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Минулого року на зарубіжні ринки було вивезено рекордний обсяг – 40,2 млн т – вирощених в Україні зернових. Це майже на 7,5% більше обсягів їх експорту у 2015 році, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», член-кореспондент НААН Микола Пугачов.

У тому числі, пшениці було експортовано 17,9 млн т, кукурудзи – 17,3 млн т, а ячменю – 4,8 млн т.

Проте рекордні обсяги експорту зернових культур у 2016 році через падіння світових цін на сировину не принесли рекордної валютної виручки. Вона залишилася майже на рівні 2015 року – близько 6,1 млрд дол. США, зауважив експерт.

Найбільшими покупцями українського зерна у 2016 році, як і раніше, були країни Азії, Африки, та Європи.

Характерною ознакою 2016 року в експорті вітчизняних зернових стало подальше посилення азійського вектору. Країни цього регіону забезпечили собі дев’ять місць у топ-10 основних імпортерів вітчизняних зернових із сумарною часткою 54,3%. При цьому вони витіснили з п’ятого місця Італію, з сьомого – Нідерланди, з десятого – Туніс, які ці країни посідали у топ-10 в 2015 році. Лише Іспанія зберегла за собою третє місце.

Лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняних зернових кілька років поспіль утримує Єгипет, частка якого у загальному експорті цієї продукції минулого року склала 12,4% – 755 млн. дол. США у вартісному вимірі.

Китай залишився на другому місці із часткою 7,6%, а Іспанія на третьому – 7,1%.

Індонезія минулого року у 2,1 разу збільшила обсяги імпорту зерна у вартісному обсязі – до 331 млн. дол. США. Її частка в українському експорті зернових зросла до 5,4%. Як результат, Індонезія перемістилася з 11-ого місця на четверту позицію в топ-10.

Справжньою «родзинкою» 2016 року стала Індія, яка у попередні роки майже не закуповувала зернові в Україні. Минулого року вартісний обсяг експорту вітчизняного збіжжя в цю країну склав 316 млн. дол. США – 5,2% у загальному експорті цієї продукції. Як результат, п’яте місце у топ-10.

Таїланд, збільшивши обсяги закупівель у вартісному вимірі до 301 млн. дол. США, із часткою 4,9% перемістився з дев’ятого на шосте місце у рейтингу основних імпортерів зернових культур.

Більш ніж вдвічі більше, ніж у 2015 році, закупили вітчизняного зерна Іран (4,9%) та Бангладеш (4,8%). Це дозволило їм переміститися з другої десятки імпортерів до топ-10.

Понад 3% у загальному експорті цієї продукції становили частки Саудівської Аравії, Південної Кореї, Італії, Лівії, Нідерландів та Тунісу.

Загалом на зазначені 14 країн припадає понад 75% у вартісному обсязі експорту українських зернових культур, підсумував Микола Пугачов.