Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Як показали розрахунки, проведені науковцями Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» за власною методикою, 2016 року збільшиться повна собівартість усіх видів агропродукції, крім сої, поінформував директор Інституту аграрної економіки, академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, серед сільськогосподарських культур найбільше – в 1,9 разу –порівняно з 2015 роком підвищиться собівартість сорго – до 427,2 грн/ц. Собівартість решти збільшиться в межах 10-30%.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, зростання собівартості зернових прогнозується в середньому, на рівні 13,9% проти минулого року.

Серед зернових культур найбільше – в 1,3 разу – проти рівня 2015 року зросте собівартість проса – до 268,7 грн/ц та гречки – до 554,2 грн/ц.

На 10–17% прогнозується зростання собівартості гороху – до 390,2 грн/ц (+16,6%), рису– до 453,2 грн/ц (+15,9%), кукурудзи – до 228,1 грн/ц (+14,8%), пшениці – до 230 грн/ц (+11,8%), а також ячменю – до 228,8 грн/ц (+10,2%).

Собівартість жита зросте значно менше – на 9,4% – і очікується на рівні 230 грн/ц, а вівса – лише на 7,5% до 181,8 грн/ц.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, серед олійних культур найбільше зросте собівартість ріпаку – на 29,8% (665,9 грн/ц). Собівартість  соняшника збільшиться на 20,8% і становитиме 508,0 грн/ц. Водночас собівартість сої зменшиться проти 2015 року на 0,3% – до 533,1 грн/ц.

Виробництво цукрових буряків подорожчає на 27,4% і становитиме 261,4 грн/ц.

Собівартість овочів відкритого ґрунту збільшиться на 26,7% – до 212,7 грн/ц, а овочів закритого ґрунту – на 19,8% і становитиме 1385,0 грн/ц.

Собівартість картоплі зросте на 29,1% – до 261,4 грн/ц.

Майже на третину збільшиться собівартість винограду (+28,2%) – до рівня 412,5 грн/ц.

Виробництво баштанних продовольчих культур подорожчає на 21,7% і становитиме 149,8 грн/ц.

Менше збільшиться собівартість плодів та ягід (+10,8%). Вона складе відповідно 389,9 грн/ц та 1395,4 грн/ц відповідно.

Собівартість хмелю збільшиться на 15,0% – до 8745,0 грн/ц.

За прогнозними розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, виробництво продукції тваринництва в сільськогосподарських підприємствах зросте по всіх позиціях – в межах 10-18%.

Найбільший рівень зростання собівартості – 18% – очікується при виробництві яєць – 1017,5 грн/тис. шт., а також приросту живої ваги свиней (до 2583,1 грн/ц).

Прогнозується, що собівартість приросту кіз та овець зросте на 13%, великої рогатої худоби – на 11,6%, птиці – на 10,7%.

Виробництво вовни подорожчає на 14,3% – до 4254,9 грн/ц.

Собівартість молока зросте на 12,9% порівняно з 2015 роком – до 445,7 грн/ц.

Зростання собівартості призводить до зниження рентабельності виробництва продукції сільського господарства, зауважив Юрій Лупенко.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/