Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За даними Державної служби статистики України, зовнішньоторговельний оборот агропродовольчою продукцією за I півріччя 2016 року становив 8942 млн дол. США. З них експорт склав 6852 млн дол. США, імпорт – 2091 млн дол. США, а позитивне сальдо досягло 4761 млн дол. США.

За 6 місяців поточного року спостерігається незначне пожвавлення зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією, зазначив заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

За його словами, порівняно з січнем-червнем 2015 року загальний зовнішньоторговельний оборот сільськогосподарською продукцією та продовольством збільшився на 0,4 млрд дол. США. Обсяги експорту та імпорту зросли однаково – на 0,2 млрд дол. США. При цьому сальдо практично не змінилося.

Географічна орієнтація вітчизняного експорту залишається незмінною, зауважив експерт. Левову частку його вартості – 97% – формують чотири головних регіони збуту – країни Азії, ЄС, Африки та СНД.

У І півріччі 2016 року азійські країни закупили українського продовольства на 3,0 млрд дол. США, а їх частка у загальному обсязі експорту вітчизняної сільгосппродукції склала 43,5% від загального експорту аграрної продукції.

Країни Європейського Союзу імпортували з України агропродовольчої продукції на 2,1 млрд дол. США (30,4%).

Обсяги експорту на ринки країн Африки за 6 місяців 2016 року становили 1,1 млрд дол. США (15,9%).

Країни СНД закупили української продукції на 0,5 млрд дол. США (7,2%).

На відміну від попереднього року у січні-червні 2016 року збільшилися вартісні обсяги експорту до країн ЄС – на 0,4 млрд дол. США, а також до країн Африки – на 0,1 млрд дол. США, поінформував Микола Пугачов. Водночас зафіксоване зниження обсягів поставок до країн СНД – на 0,2 млрд дол. США, а також до азійських країн – на 0,1 млрд дол. США.

Лідируючу позицію у рейтингу найбільших імпортерів вітчизняного агропродовольства за результатами І півріччя цього року посів Єгипет. Його частка у загальному обсязі українського експорту становила 10% (686 млн дол. США).

Китай, який традиційно очолював топ-10 головних покупців української сільгосппродукції та продовольства, перемістився на друге місце (9,6%).

Найбільші поставки української агропродовольчої продукції здійснюються також до Індії (9,1%), Іспанії (6,7%), Нідерландів (5,5%), Італії (4,9%), Туреччини (4,0%) та Ірану (3,4%).

Загалом на ці країни припадає 53% вартості вітчизняного експорту, зазначив науковець.

В той же час триває торгове протистояння України з Росією. Існуюче двостороннє ембарго на поставки продовольчої продукції було продовжене до кінця 2017 року. В результаті торгівля здійснюється, але за обмеженим переліком товарних позицій. Нині Україна експортує в РФ продукцію переробки – какао-продукти, вина, тютюн, овочі та плоди. Росія посідає лише четверте місце серед наших торговельних партнерів в межах СНД, підсумував Микола Пугачов.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/