Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Аграрний сектор залишається однією з галузей економіки України, що забезпечує позитивний баланс зовнішньоекономічної діяльності всі роки незалежності, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, частка зовнішньоторговельного обігу продукції агропромислового виробництва (товарні групи 01-24 УКТ˚ЗЕД) у загальному зовнішньоторговельному обігу постійно зростає. У 2005 році вона становила 10,7% експорту і 6,6% імпорту, а у 2015 році – 31,8% експорту і 8,9% імпорту.

Вітчизняні виробники не тільки повністю забезпечують багатьма видами агропродовольчої продукції населення країни, але й експортують надлишки закордон, нарощуючи свою присутність на зовнішніх ринках, зауважив академік.

За його словами, якщо у 2008 році Україна вивезла на ринки країн світу сільськогосподарської продукції й продовольства на 10,8 млрд дол. США, то в 2015 році обсяг експорту продовольства становив 14,8 млрд дол. США. При цьому сальдо зовнішньоторговельного балансу зросло більш ніж удвічі й становило 11,0 млрд дол. США.

Основу українського агропродовольчого експорту становить продукція з низьким та середнім ступенем переробки – зернові та олійні культури, соняшникова олія, продукція харчової промисловості. Частка цих товарних позицій динамічно зростає: у 2008 році їх сумарна частка становила 62%, а у 2015 році вона зросла до майже 90%, поінформував науковець.

Експорт продукції рослинництва стабільно значно переважає показники експорту продукції тваринництва. У 2010-2015 роках частка продукції рослинництва перевищувала 90% у структурі експорту з України агропродовольчої продукції, досягнувши свого максимуму у 93,5% у 2012 році.

У структурі імпорту в Україну аграрної продукції переважають харчові продукти, алкогольні  та безалкогольні напої, їстівні плоди, а також зернові твердих сортів, зазначив Юрій Лупенко.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/