Скачати прес-реліз українською, на русском языке

2015 року основними споживачами українських солодощів залишалися країни СНД, поінформував заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» з наукової роботи, д.е.н. Микола Пугачов.

Минулого року Україна експортувала цукру та кондитерських виробів з нього на 169,8 млн дол. США. Це на 15,3% більше до порівняно з 2014 роком, зазначив експерт.

За його словами, географічна структура вітчизняного експорту цієї групи продуктів характеризується стабільною орієнтацією на країни СНД. Ця тенденція зберіглася й у 2015 році, хоча тут відбулися помітні зміни.

Росія, яка 2014 року посідала перше місце у рейтингу, минулого року через постійні односторонні заборони втратила свою позицію основного імпортера української продукції цієї групи і перемістилася на дев’яте місце. 2015 року вона закупила цукру та кондитерських виробів з нього на 5,9  млн дол. США, що на 70% менше, ніж 2014 року. Це забезпечило їй лише 3,5% у вартісному обсязі експорту вітчизняних солодощів проти частки 13,1% 2014 року.

Рейтинг імпортерів цієї групи продуктів очолюють Казахстан (15,9%), Киргизстан (12,2%) та Азербайджан (8,4%). Значні частки в українському експорті цукру та кондитерських виробів належать й іншим пострадянським країнам – Туркменістану (5,6%), Білорусі (5,5%), Грузії (4,8%) та Молдові (3,7%).

Румунія, яка 2014 року не входила навіть до топ-20 основних імпортерів, торік закупила солодкої продукції цієї групи вітчизняного виробництва на 9,6 млн дол. США. Це дозволило їй переміститися на четверте місце у рейтингу.

Помітно посилила свої позиції Польща, яка 2015 року майже втричі збільшила обсяги закупівель – до 5,7 млн дол. США, а свою частку у вартісному обсязі експорту українських солодощів – з 1,3% у 2014 році до 3,4% у 2015 році. Це дозволило їй посісти десяте місце у топ-10 основних імпортерів продукції цієї групи.

Загалом до названих країн спрямовується близько 70% вітчизняного експорту цукру та кондитерських виробів, зазначив експерт.

2015 року Іран вперше імпортував українські солодощі. Він закупив продукції цієї групи майже на 3 млн дол. США і з часткою 1,8% посів місце у топ-20 разом із Туреччиною (1,8%) та Іспанією (1,7%), які 2014 року входили лише до топ-50.

У товарній структурі українського експорту какао та продуктів з нього левову частку займає шоколад. Його основними споживачами також є пострадянські країни – Казахстан (18,3%), Грузія (8,5%), Білорусь (8,4%), Азербайджан (7,7%), Молдова (5,3%).

Значна частка вітчизняної шоколадної продукції відправляється до Киргизстану, Туркменістану, Монголії, Вірменії, Таджикистану, Латвії та Литви. Загалом ці країни закуповують більше 3/4 шоколадної продукції, що йде на експорт.

Відсутність Росії у даному переліку країн пояснюється експортом туди виключно іншої продукції цієї групи – какао-пасти. Завдяки цим валютним надходженням Росія утримувала друге місце серед основних споживачів продукції даної групи, пояснив Микола Пугачов.

 ###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 258 3112
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/