Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За даними Державного комітету статистики України, загальний обсяг освоєних інвестицій у сільському, лісовому і рибному господарствах у I півріччі 2015 року становив 9,4 млрд грн. Це на 9,6% перевищує показник у 8,5 млрд грн січня–червня 2014 року. Тобто на фоні загальних негативних тенденцій в економіці України інвестиції в АПК дещо збільшилися, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Однак, на його думку, це незначне пожвавлення інвестиційної активності в аграрному секторі економіки пов’язано перш за все з інфляційними процесами. Зокрема, індекс споживчих цін за 6 місяців цього року склав 139,9%.

Основним джерелом інвестицій у сільському господарстві залишаються власні кошти товаровиробників. Їхня частка, за оцінками науковців Інституту аграрної економіки, становить близько 70–80%.

Водночас у харчовій промисловості другий рік поспіль триває спад інвестиційної активності. Якщо за 6 місяців 2014 року індекс капітальних інвестицій до відповідного періоду 2013 року знизився на 16%, то у І півріччі 2015 року – на 41% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

Основною причиною спаду інвестиційної активності є значне зниження купівельної спроможності населення України внаслідок суттєвого зменшення доходів та підвищення цін на всі види товарів і послуг.

Це негативно позначилось на діяльності іноземних інвесторів. Якщо у січні–червні 2014 року обсяг прямих іноземних інвестицій у сільському, лісовому та рибному господарстві склав 672,5 млн дол. США, то протягом року він зменшився на 18,4% – до 548,8 млн дол. США.

Основними чинниками зниження інвестиційної активності в АПК, як і у вітчизняній економіці в цілому, є відсутність політичної та економічної стабільності в країні, високий рівень ризиків, низькі рейтинги інвестиційної привабливості української економіки, суттєве звуження ринку через різке скорочення купівельної спроможності населення тощо, зауважив Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/