Скачати прес-реліз українською, на русском языке

За даними Державної служби статистики, експорт продукції АПК за І півріччя 2015 року становив 6,7 млрд дол.  США. Це майже на 15% менше, ніж за аналогічний період минулого року, коли вітчизняні аграрії вивезли ринки світу продукції на 7,9 млрд дол. США, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, географічна структура вітчизняного експорту залишається незмінною. Провідні позиції належать чотирьом регіонам – країнам Європейського Союзу, Азії, Африки та СНД.

Майже половина експортованої за 6 місяців цього року агропродовольчої продукції надійшла з України до країн Азії – 3,1 млрд дол. США (46,3% від загального експорту). Частка країн – членів ЄС у вітчизняному експорті склала близько чверті – 1,7 млрд дол. США (25,4%). Країни Африки ввезли української агропродукції на суму 1,0 млрд  дол. США (14,9%), країни СНД – на 0,7 млрд дол. США (10,4%).

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, у порівнянні з I півріччям 2014 року виріс лише експорт до азійських країн – на 0,5 млрд дол. США. При цьому він незначно – на 0,2 млрд дол. США – знизився на африканському напрямі і суттєво скоротився на європейському (майже на 1 млрд дол. США) та пострадянському (фактично наполовину).

У товарній структурі українського експорту традиційно переважає продукція рослинництва. Головними продуктами є зернові та олійні культури, рослинна олія та продукція харчової і переробної промисловості. Їх частка у загальному експорті складає близько 90%.

В експорті до ЄС квотованої української продукції у I півріччі цього року зберігається минулорічна тенденція: по більшості продуктів відсоток використання квоти є нульовим. В межах 50% використані квоти на пшеницю, цукор, оброблені томати та овес. Повністю або майже повністю використовуються квоти на кукурудзу, виноградний і яблучний соки, мед, крупи та оброблене м’ясо птиці (піврічна квота), зауважив Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/