Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Затрати на весняно-польові роботи у 2015 році збільшаться на 18 млрд грн, тобто майже на 60% порівняно з показниками минулого року, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За його словами, це пов’язано зі зростанням цін на матеріально-технічні ресурси.

Якщо у 2014 році середня ціна на паливно-мастильні матеріали за січень-травень становила 12,9 грн/л, то за відповідний період цього року вони подорожчали на 58,8% – до 20,5 грн/л.

Ціна на мінеральні добрива 2015 року становить 20 629 грн/т NPK, що на 78,6% перевищило ціни минулого року.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, прямі затрати по сільськогосподарських культурах на проведення весняно-польових робіт згідно технологій за цінами 2014 року мали б скласти 31 млрд грн. Однак внаслідок подорожчання паливно-мастильних матеріалів та добрив затрати сільгоспвиробників збільшаться на 58% – до 49 млрд грн, зауважив Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/