Скачати прес-реліз українською, на русском языке

Молочне скотарство потребує нині пильної уваги та фінансової підтримки з боку держави, зазначив директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

Понад 77% молока в Україні виробляється господарствами населення, поінформував академік. При цьому 73% селянських дворів, що утримують худобу, мають лише по одній корові. Від цього потерпає не лише продуктивність праці, а й якість молока. Зокрема, 84% молока реалізується господарствами населення переробним підприємствам другим класом.

Державна підтримка, яка надавалася протягом останніх років у формі доплат і дотації на молоко, позитивно вплинула на рентабельність виробництва і обсяги реалізації молока. Виробництво молока з 2012 року зростає. У сільськогосподарських підприємствах воно рентабельне, хоча і з коливаннями рівня рентабельності від 18,5% у 2011 році до 2% у 2014 році.

З урахуванням постійного скорочення поголів’я корів: торік на 3,2%, у січні ц.р. на 3,7%, – а також розширення можливостей експорту у країни Євросоюзу загострюється проблема необхідності концентрації виробництва молока, зауважив Юрій Лупенко.

За його словами, вирішити цю проблему можна двома шляхами.

Перший полягає у трансформації окремих селянських господарств з однією-двома коровами в міні-ферми, де утримувалося б не менше 10 корів. Тут можна використати успішний досвід Польщі та Франції, які мали подібні проблеми зі структурою виробників молока. Нині ж мінімальний розмір ферм у Польщі становить 15 голів, у Франції – 40 голів. Дієвим механізмом заохочення дрібних товаровиробників у цих країнах стали доплати за кожну голову приросту поголів’я корів. Такий механізм разом з іншими економічними стимулами для заохочення власників корів до створення міні-ферм може бути застосований в Україні, зазначив академік.

Другий шлях – створення молочарських сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів (СОК). Тут в нагоді може стати  розроблений науковцями Інституту аграрної економіки Типовий інвестиційний проект створення сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу (на прикладі заготівельно-збутового молочарського кооперативу), зауважив Юрій Лупенко. Його реалізація є можливою за умов продовження дії державних програм підтримки виробництва молока та підтримки діяльності СОК.

Важливим чинником розвитку вітчизняного молочного скотарства є оптимізація напрямів використання зернових на корм для забезпечення внутрішніх потреб у тваринницькій продукції на рівні раціональних норм споживання, а також подальше нарощування обсягів експорту продукції тваринництва.

Реалізація цих заходів дозволить збільшити концентрацію виробництва молока, підвищити його якість, створити нові робочі місця, зменшити екологічне навантаження. А отже забезпечить підвищення конкурентоспроможності молочного скотарства в Україні, а також сприятиме наближенню вітчизняної молочної продукції до ринку ЄС, підсумував Юрій Лупенко.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/