Скачати прес-реліз українською, на русском языке

У 2015 році збережеться тенденція подорожчання насіння основних сільськогосподарських культур, поінформував директор Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Юрій Лупенко.

За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, 2015 року ціни на насіння вітчизняного походження зростуть на 20-40%, імпортного – не менш як на 50% порівняно з минулим роком.

2014 рік продемонстрував суттєве – на 20–25% – подорожчання насіння і садивного матеріалу. Це відбулося, у першу чергу, внаслідок зростання цін на матеріально-технічні ресурси, що формують його собівартість: техніку, комплектуючі, пальне, мінеральні добрива, засоби захисту рослин тощо.

2015 року до цих факторів додається запровадження додаткового імпортного збору у розмірі 10%, що автоматично призведе до підвищення цін на насіння кукурудзи, соняшника, цукрового буряка та овочевих культур, яке здебільшого імпортується, зазначив академік. Наприклад, якщо у 2011 році вартість 1 кг насіння кукурудзи становила 8,50 грн, то у 2014 році вона збільшилася у 1,5 разу і сягнула позначки 12,10 грн, а цього року прогнозується на рівні не менше 18 грн/кг.

Удорожчання насіння і садивного матеріалу може також відбутися за рахунок інфляційних очікувань, зростання офіційного курсу гривні, а також за умов продовження військових дій на сході України.

За розрахунками науковців Інституту аграрної економіки, для забезпечення посіву прогнозованих площ в Україні щорічно необхідно мати до 3,0 млн тонн високоякісного насіння різноманітних сортів лише зернових культур, з них озимих – 1,8 млн тонн і 1,2 млн тонн ярих зернових.

Аналіз використання насіннєвих ділянок основних сільськогосподарських культур свідчить про переважання у сортових посівах сортів вітчизняної селекції (80,7%). У виробничих посівах їх частка складає близько 60%.

Ємність ринку насіння в Україні постійно зростає. За оцінками науковців Інституту аграрної економіки, у 2013 році лише по основних сільськогосподарських культурах вона становила 2,2–2,5 млрд дол. США. До кінця 2020 року прогнозується збільшення ємності ринку насіння ще як мінімум на третину, зауважив Юрій Лупенко.

Довідка

За даними науковців Інституту аграрної економіки, на сучасному ринку насіння в Україні здійснює діяльність понад 2,5 тисячі юридичних осіб, задіяних у сфері виробництва кондиційного насіння.

###

Національний науковий центр «Інститут аграрної економіки» заснований у 1956 році в м. Київ як науковий центр з розробки економічних основ формування і здійснення аграрної політики в Україні, актуальних проблем теорії і практики розвитку агропромислового комплексу, організації впровадження у виробництво досягнень економічної науки, здійснення координації досліджень та підготовки наукових кадрів.

Указом Президента України від 12 січня 2004 року № 48 Інституту надано статус національного наукового центру.

Головним завданням Інституту є розробка економічних основ формування аграрної політики в Україні, проведення дослідження актуальних проблем розвитку агропромислового комплексу, організація впровадження у виробництво досягнень аграрної науки, здійснення координації досліджень та підготовка кадрів.

Контактна особа:

Лариса Басанська, Тел.: +38 044 527 86 73
Відділ науково-організаційного забезпечення та координації досліджень Ел. пошта: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду
Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Веб-сайт: http://iae.org.ua/