Майже на 15% за два місяці: ціна на популярний продукт в Україні різко "злетить" – коментар Наталії Копитець Главреду
Ми у ЗМІСеред курятини куряча тушка подорожчала до 86,75 грн/кг (+1,5 %), філе – 180,63 грн/кг (+2,6 %), стегна – 115,67 грн/кг (+10,3 %), гомілки – 79,50 грн/кг (+5,7 %).
Домашнє сало додало в ціні 0,6 % і коштує 234,00 грн/кг, тоді як солоне сало, навпаки, подешевшало на 2,2 % – до 242,84 грн/кг. Також зафіксовано зниження вартості свинячої шиї – вона втратила 1,2 % і наразі коштує 259,17 грн/кг.
Наталія Копитець наголосила, що вже третій рік поспіль ключовим чинником, який впливає на цінову ситуацію на ринку м’яса, залишається повномасштабна агресія РФ проти України та її негативні наслідки.
"Це, зокрема, втрата поголів'я та виробничих потужностей, об'єктів критичної інфраструктури тощо. Крім того, підвищення цін на м'ясо зумовлене подорожчанням кормів, електроенергії та паливно-мастильних матеріалів", - наголосила експерт.
За прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, у березні 2025 року очікується подальше зростання роздрібних цін на основні види м’яса – яловичину, свинину та курятину – до 5 %.
Джерело: Главред